woensdag 19 februari 2014

Goulash met een Amsterdams tintje

Vorige maand was ik op de Albert Cuijpmarkt in Amsterdam. Op een koude zaterdagmiddag liepen wij kleumend langs de kramen. Was dan thuis gebleven hoor ik mensen in gedachten knorren, maar nee de kruidenvoorraad was ernstig geslonken en dan zit er niks anders op. Naar de Albert Cuijp, omdat daar een geweldige kruidenwinkel zit. Je kunt het zo gek niet bedenken of zij hebben het in hun winkel en die winkel loopt door tot op de markt. De lekkerste kerrie massala koop ik daar om er een troostvolle surinaamse kip kerrie mee te maken. Verschillende soorten koek- en speculaaskruiden, zakjes met allerlei soorten peper, korrels, fijn of grof gemalen het is er allemaal en dan niet in die pietluttige zakjes die je bij de super koopt. Nee, gewoon een flinke zak peperkorrels. En dat was bijna allemaal op en zonder een lekkere draai peper is een maaltje eten niet af dus op naar de Cuijp. 

De winkel zit in het midden van de markt dus je moet een flink eind de markt op. Dat is niet erg want je hoort en ziet nog eens wat. Zo stond er bij de kraam met tweedehands stripboeken, waar manlief altijd even moet neuzen een echtpaar van middelbare leeftijd. Dat het een echtpaar was zag je meteen want ze hadden allebei hetzelfde jack aan. De man was aan het zoeken tussen de strips terwijl echtgenote met een gezicht als een onweersbui dat gade stond te slaan. Ze waren gezellig een dagje naar Amsterdam. De man vond een Suske en Wiske die hij nog niet had. Met een stralend gezicht en een overduidelijke zachte G vroeg hij aan de koopman of hij toevallig ook nummer zus en me zo had? Nee, zei de koopman met een overduidelijk Amsterdamse accent, nee dat heb ik niet, mot je een tassie? En al wordt je dan bijna uit je jas geblazen door de wind van dit straattheater heb je meteen een goed humeur. 

Bij de kruidenwinkel was het gezellig druk. Ze hebben niet alleen kruiden maar ook een grote keuze in losse thee en ook drop in allerlei soorten en smaken. Je kunt er terecht voor allerhande kookspullen en ze verkopen er ook chinese notitieboekjes. Ik mag daar graag een uurtje rondscharrelen. Toen ik al mijn kruiden had verzameld en al bijna richting de kassa liep viel mijn oog op de paprikapoeders die daar geduldig op een koper lagen te wachten. Het leek wel een stilleven die prachtige rode kleuren  op die grauwe en grijze middag. Vooral het Hongaarse paprikapoeder zag er mooi uit. En of het nou door de kou kwam dat ik een visioen kreeg van een dampende pan Goulash of door de mooie kleur? Dus hup in de mand en dat was meteen een goed excuus om er een nieuw potje bij uit te zoeken want een zakje met los poeder wordt natuurlijk een zooitje in je kast. Met de kruiden in de tas togen we naar de haringman op de hoek van de markt, want dat is de vaste afsluiting van een middagje Cuijp. 

Vanavond was het eindelijk zover en heb ik heel voorzichtig het paprikapoeder in het nieuwe potje gegoten en geeneens gemorst! Hij maakt het met zijn mooie kleur samen met de kerrie massala gewoon gezellig in mijn kruidenkastje! En nu heb ik een Hongaarse Goulash op het vuur staan. En dat ruikt me toch lekker!

Hier is het recept:
500 gram runderriblappen in blokjes
2 uien gesnipperd
2 knoflooktenen gesnipperd of in de pers
2 rode paprika's in blokjes
1 blik tomatenstukjes
2 theelepels Hongaarse paprikapoeder van de Peperbol op de Albert Cuijp of ander paprikapoeder
2 laurierblaadjes
1 eetlepel bloem 
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel bakboter of olie
1 eetlepel versgehakte peterselie 
peper en zout
druppeltje azijn

Verwarm de olie of boter in een braadpan en braadt daar de helft van het  vlees  om en om scheppend snel bruin. Haal het uit de pan en doe de tweede helft van het vlees erin. Als dat bruin is haal dat ook de pan. Doe de ui in de pan en schep om, knoflook en paprika erbij en schep even om. Doe het vlees weer in de pan met de laurierblaadjes en de tomatenstukjes uit blik, het druppeltje azijn en een theelepel paprikapoeder. Roer om en doe er ongeveer 200 ml heet water bij. Nooit koud water anders wordt het vlees taai! Laat zo'n 2,5 uur, langer mag ook lekker sudderen op een heel zacht vuurtje. Check zo af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit en en boel niet aanbrandt! Giet er anders weer wat heet water bij! De avond tevoren kan ook heel goed. Als het vlees zacht is bindt de saus dan door twee eetlepels tomatenpuree los te roeren met een eetlepel bloem en doe dat bij de Goulash. Laat sudderen tot de saus wat dikker wordt. Breng op smaak met nog wat paprikapoeder, peper en zout. Strooi als laatste de gehakte peterselie erover. Dien op met pasta, rijst, gekookte aardappels of brood (net wat je lekker vindt). Een groene salade erbij maakt het af! En wie een laurierblaadje op zijn bord vindt, die moet de afwas doen!


1 opmerking:

  1. Ziet er heerlijk uit, mm kwijl er zo wat van, groetjes

    BeantwoordenVerwijderen