maandag 28 april 2014

Douchen en WC papier

Op zoek op het wereld wijde web naar iets leuks om te lezen stuitte ik op een blog van een mevrouw die met een experiment bezig is. Deze dame gaat 40 dagen lang niet onder de douche. Bij het lezen van haar verhaal trok ik mijn verwende neus al de lucht in met een vooroordeel van oeps wat zal het mens stinken, maar daar klopt dus niks van. Ze doucht dan wel niet, maar ze wast zich wel aan de koude kraan met een washandje en als ze vies is van een middagje tuinieren of een uurtje hardlopen dan verwent ze zichzelf door een emmer koud water over zich heen te kieperen. Mij lijkt dat slecht voor je hart, zo'n ijskoude plens over het lijf, maar ze heeft de emmer dan al een paar uurtjes staan en soms zelfs in een verwarmend zonnetje, dus dan is de plens wat minder koud.

Bij zoveel dapperheid zit ik me te verbazen op de bank. Mensenkinderen, dit is de tijd zomaar 50 jaar terugzetten. Toen het gewoon was om je in een koude keuken bij de kraan te wassen, maar dan mocht je wel eens per week in de tobbe (met WARM water) of je ging met je handdoek onder je arm en een groot stuk zeep aan een koordje en een schone onderbroek naar het badhuis. Mijn ouders hadden thuis al een douche! Het was een piepkleine ruimte waar je je kont niet kon keren, gemaakt op de overloop van twee ingebouwde kasten, maar het was een douche en het was warm! En mijn propere moeder vond het belangrijk om schoon kroost te hebben dus werd er iedere avond, weliswaar kort, gedoucht! Heerlijk!

Waarom in vredesnaam vroeg ik mij, bij het lezen over deze zelfkastijding, af, waarom zou je in deze tijd niet gewoon elke dag lekker onder de douche stappen? Ik snap het als je last hebt van een waterallergie, of een huid hebt van perkament of je gewoon lekker vies wilt blijven. Daar was echter allemaal geen sprake van bij deze dame, ze doet het voor het milieu en ze doet het om te kijken of het daadwerkelijk iets uitmaakt in haar portomonnee. Dat je het voor het milieu doet, daar heb ik ronduit bewondering voor en ook als het nodig is omdat de portomonnee akelig leeg is, dan heb je mijn diepe respect. En toch en toch, ik moet er niet aan denken. 

Als ik s'morgens, altijd met tegenzin, het warme bed verlaat om de dagelijkse plichten aan te vangen, dan is het loopje naar de badkamer nog op te brengen omdat je weet dat je het vege lijf zo onder de warme douche mag zetten. En dan die warme stralen die op je rug kletteren en je langzaam wakker maken. De stoom van het warme water wat de kreukels in je kop alvast een beetje doet oplossen alvorens je er straks de plamuur op kwakt om er nog maar enigszins toonbaar uit te zien en de geur van de douchegel. De ene dag een ordinair doucheschuimpje van het merk van het blauwe blikje en de andere dag blij wakker worden met de hemelse geur van Nummer 5, al naar gelang wat de dag van je gaat vragen en wat er op dat moment aan lekker schuim beschikbaar is! Want als je weet dat er iets lastigs op het programma staat die dag dan kun je maar beter jezelf verwennen met een beetje nummer 5 op je huid. Dat helpt je zo'n moment toch beter door dan de geur van het karnemelkse meisje! Net als een mooi setje lingerie daarna dat doet. Maar dit terzijde.

Maar ja dat milieu daar heeft die mevrouw toch wel een punt! Want we moeten deze aarde toch wel netjes achterlaten voor onze nazaten. En die portomonnee is ook wel een punt want er mag best wat meer gespaard worden door mij dus is het best een goed idee om op andere dingen een tikkeltje te bezuinigen! Geen idee eigenlijk wat een douchebeurtje kost. Gelukkig heeft deze mevrouw dat piekfijn voor me uitgerekend. Elf hele centen kost een douchebeurt van 8 minuten. Nou dat is geen geld!  Dat is 77 cent per week. Dat mag ik best voor mezelf uitgeven! Maar ja dat milieu dan en waar moet er dan op bespaard worden?

Nou las ik laatst een ander blog van weer een andere stoere dame en zij bespaart op wc papier. Deze dame veegt de billen niet meer met zacht en luxe wc papier, ze zit ook niet avonden stroken te knippen van oude kranten, nee deze dame gebruikt haar linkerhand om af te vegen. Met de rechter kookt en eet ze dan. Deden ze in de middeleeuwen ook!

Gruwel Gruwel! Voorlopig ga ik op niets van dit al besparen! Ik ga in BAD! Met een lekker luchtje! En wel NU!

2 opmerkingen:

  1. Hahaha grappig,maar toen ik vorig jaar bij de huidarts kwam voor die vreselijke jeuk zei ze dat elke dag douchen heel slecht voor de huid was,ze raadde me aan om de dag te douchen,en de andere dag gewoon te wassen aan de wastafel,en warempel het hielp,ik was me inderdaad dan met koud water........en in mijn geval niet erg,ik vind douchen helemaal niet fijn!,dat verhaaltje over dat wc papier,gatsie!
    Groetjes Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. weer heel leuk om te lezen, ik douche ook niet elke dag, zeer droge huid, en was me bij de wastafel met WARM water haha, en dat w.c papier, in mijn jeugd gebruikten wij de krant, keurig in stukjes gesneden, de inkt zal wel afgegeven hebben bedenk ik nu, liefs OJA

    BeantwoordenVerwijderen