dinsdag 7 oktober 2014

Troosteten!

Ik vind het helemaal niet erg om vaak in een crematorium te komen. Tenminste als dat voor mijn werk is, want dan ben ik daar vaak achter de schermen aan het werk en na afloop tuf ik in mijn autootje tevreden na gedane arbeid, naar huis.

Als je zoals wij een week of 7 geleden afscheid moet nemen in een crematorium van een lieve oom die ernstig ziek was en helemaal niet zo oud is geworden en vanmorgen in dat zelfde crematorium afscheid moet nemen van zijn vrouw, die ook ernstig ziek was en ook helemaal niet zo oud is geworden, dan is dat een heel ander verhaal. Dan zit je daar verdrietig te wezen, je luistert naar de muziek en alle lieve en lovende woorden die gesproken worden, je bekijkt de fotopresentatie die op de grote schermen te zien is en eigenlijk wil je daar helemaal niet zijn. Dan wil je gewoon aan het werk zijn en niet steeds maar proberen die brok in je keel weg te slikken. Je ziet je eigen collega's hun uiterste best doen om alles zo perfect mogelijk te laten verlopen en je denkt terwijl je naar de kist van je tante kijkt, was ik maar gewoon voor mijn werk hier. 

Maar daar helpt allemaal geen lieve moedertje aan, je kunt de dood niet sturen dus je moet maar mee in zijn eisen. Toch hakt het er behoorlijk in hoor, dus wat doe je dan bij thuiskomst? Nou die brok in je keel eindelijk eens doorslikken en aan de kook gaan. Want thuis zitten nog twee bloedjes van kinderen en ook je echtgenoot, wiens oom en tante het eigenlijk zijn, heeft wel behoefte aan een lekker bordje warm eten. Het feit dat we bijna de parkeerplaats afwoeien toen we het crematorium verlieten plus de hoosbui die, heel toepasselijk bij al dat verdriet, juist op dat moment verkoos te vallen, maakte dat er vandaag meer nodig was dan wat sla met een komkommertje en een tomaatje.  Bovendien is niets zo troostrijk en goed om het hoofd leeg te maken dan lekker snijden, schillen en hakken aan je eigen aanrecht. Wat stond er dus op het menu vandaag? Een lekkere bal gehakt, kruimige piepertjes en een grote pan rode kool. Een flinke schep appelmoes erbij en dat noemen wij hier: Troosteten! 

Rode kool met appeltjes


Ingrediƫnten

  • 1 rode kool
  • 500 gram goudreinetten of appels
  • 1 ui
  • 2 laurierblaadjes
  • kaneel, kruidnagel, peper en zout


Bereiden

Snij de kool, appels en ui fijn en doe alles in een grote kookpan. Doe er peper, zout, kaneel, laurierblaadjes en een snufje kruidnagel aan toe. Doe wat water in de pan en breng alles aan de kook. Af en toe roeren en een uurtje op een laag pitje laten stoven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten