zondag 10 mei 2015

Moederdag

De eerste moederdag zonder mijn mams. We deden allang niks meer aan moederdag, ze vond het alleen leuk toen wij op de kleuterschool nog de allermooiste dingen kleiden, tekenden of knutselden en die tijd waren we natuurlijk allang voorbij. Toen mijn broer, zus en ik nog thuis woonden hebben we een aantal jaren op moederdag samen met mijn vader een grote slagroomtaart gekocht bij een goede banketbakker. Daar smulden wij dan allemaal van en ze genoot. Want als diabeet een taartje eten was er niet zo vaak bij, als ze dus al taart at, genoot ze daar dan dubbel van.

De laatste jaren kwam ze wel eens gezellig eten op moederdag en dan kookte ik haar lievelingsgerechten. Dat vond ze leuk, maar net zo vaak kwam ze (natuurlijk altijd samen met mijn vader) zomaar voor de gezelligheid een vorkje mee prikken.

Op bloemen was ze dol, die nam ik dus vaak tussendoor gewoon voor haar mee. Een mooi boeketje of zomaar gewoon een bos tulpen. Of narcissen! Alles was goed. Nog leuker was om samen met haar op stap te gaan. Naar de huishoudbeurs en dan niet om gratis te snoepen, maar om mensen te kijken en gekke situaties te spotten. Zomaar even gezellig naar de markt en aansluitend even samen lunchen. Of maar gewoon bij haar zijn en allebei verdiept zijn in een boek. We konden ongelooflijke lol hebben om simpele dingen.

Ik geloof dat ik dit soort dingen nu het meeste mis, al konden we het laatste jaar minder op stap omdat haar gezondheid dat niet toeliet.

En nu dus moederdag. Mijn eigen bloedjes zijn er niet vandaag en dat geeft niet want ook ik heb niks met moederdag. Niks geen verplichtingen alsjeblieft. Zo'n verrassing als vorige week vind ik veel leuker. En toch is het moederdag vandaag. Al weken verschijnen er op de tv de meest zoetsappige plaatjes in de reclames over moeders. Nooit gedacht dat het me zoveel zou doen. Juist omdat we er niks meer aan deden op die ene zondag in mei. En toch raakte me het, omdat nu het besef is dat er nooit meer een samen zal zijn. Op wat voor dag dan ook. Er staat een mooie witte roos bij haar foto, maar niet speciaal voor moederdag. Er staat altijd een blommetje bij haar foto. Ik schreef maar een gedichtje voor haar en ga maar gewoon doen wat ik anders altijd doe op zondag.

Op de kleuterschool maakte ik een tekening
Of reeg een ketting met de mooiste kralen
Later toen we ouder waren gingen we met mijn vader
Bij de banketbakker een grote taart halen

Toen ik het huis uit ging zei ze:  elke dag is moederdag
Dus kom maar niet speciaal vandaag
Een onverwacht uitje of kadootje vind ik leuker
Als jij zin hebt om te komen dan heb ik dat graag

De laatste jaren vierden we moederdag dus niet meer
Bloemen nam ik vaak gewoon tussendoor voor haar mee
Of we gingen naar de stad voor een lunch of manicure
Altijd lol en plezier, zo gezellig met zijn twee

En dan nu de eerste moederdag zonder haar
Nooit meer even samen, het is een hard gelag
Vanaf haar foto op de vensterbank lacht ze me toe
toch wil ik even kwijt op deze moederdag

Mam je was de beste!
Dikke kus!


3 opmerkingen:

  1. heel lief geschreven, ik heb die herinneringen niet, koester ze. Liefs Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel mooi... sterkte met het gemis....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De herinneringen zijn mooi om over na te denken en te koesteren. Dat heeft veel meer inhoud dan alle commerciƫle poespas rondom moederdag!

    BeantwoordenVerwijderen