woensdag 13 juli 2016

Struuken Duuken

Verwonderde ik mij gisteren nog over de Pokemon gekte vandaag had ik ook weer zo'n verwondermoment.

Vanmiddag was ik met een collega te gast op onze vestiging in de achterhoek. Geen straf om naar toe te gaan want ook deze vestiging ligt in een prachtig stukje Nederland. Een mooie rit er naar toe dus. 

Wij waren daar om nieuwe medewerkers te helpen werven en daartoe hadden we veertien kandidaten op bezoek die allemaal per brief hadden aangegeven om bij ons te willen werken. Altijd weer leuk om kennis te maken met nieuwe mensen en nog leuker dat ze allemaal zo enthousiast zijn. 

Elke keer leer ik weer wat nieuws. Ook dat is leuk. Soms komen de meest bijzondere hobby's voorbij en soms heel gewone hobby's, maar het zijn altijd mensen met passie. Mooi om te zien en mooi om te horen. Daarom hou ik ook zoveel van mijn werk. 

Waar ik mij vanmiddag dan zo over verwonderde? Ik zal het vertellen. Het fenomeen Struuken Duuken kwam aan de orde. Struuken Duuken? Ik dacht eerst dat ik het niet goed had gehoord maar dat was niet het geval. 

Nu ben ik een dorpsmeisje dat altijd vlak bij (en ook een klein poosje in) de grote stad heeft gewoond en ben ik dus niet op de hoogte van de Achterhoekse gebruiken. Mijn verwonderde gezicht nodigde blijkbaar uit tot uitleggen. Gelukkig maar. Struuken duuken betekent dus dat als je aan het wandelen bent en je ziet een leuke struik (struuk) dat je even een aanloopje neemt en hup de struik in duikt. (duukt). 

Mijn mond viel nog net niet open van verbazing. Waarom zou je in hemelsnaam tijdens een wandeling even een struik in duiken? Ja als je heel nodig moet plassen of ineens hevige kramp krijgt in je darmen, dan snap ik dat wel. Dan is het nog niet prettig maar toch altijd beter dan in de goot te gaan zitten.  In geval van hoge nood begrijp ik het dus nog, maar niet waarom je dit voor je plezier doet.

Meestal kun je niet zien wat er tussen de struiken op de grond ligt, dus je moet maar afwachten waarin je terecht komt (denk aan die hoge nood, brrrr) en de meeste struiken hebben takken en takken zijn scherp. Waarom zou je je moedwillig pijn doen door voor je lol in een struik te duiken. 

Toch zag ik mede kandidaten met een gelukzalige glimlach om de mond knikken. Ach ja dat Struuken Duuken. Je zag ze terugdenken aan perfecte struukduuken. Na enig doorvragen bleek eigenlijk dat alleen de jeugd nog struukenduukt, maar ik zag de weemoed in de ogen. 

Begrijpen doe ik het niet maar toch ga je de mensen anders bekijken, want na afloop zat ik even in het personeelsverblijf aan een kopje thee met een handjevol collega's en naast mij zat een dame wier hand vol met schrammen zat. Toen ik haar er op wees zei ze, ach dat komt vast van de bloemstukken er zaten vandaag nogal wat boeketten met rozen bij en gister heb ik mijn rozenstruik gesnoeid. Ja ja dacht ik, het kan natuurlijk maar zou ze niet stiekem aan het Struuken Duuken geweest zijn?

Toen ik vanavond thuis kwam en uit de auto stapte trof ik de buurman aan die zwijgend naar de struik voor zijn keukenraam stond de kijken. Ik dacht toch echt, oh jee die rage zal toch niet zijn overgewaaid. Je gaat toch twijfelen. Gelukkig was mijn buurman alleen maar op zoek naar een verdwaalde pokemon.

Gelukkig gun ik ieder mens zijn of haar eigen pleziertjes! 

2 opmerkingen:

 1. En weer een bijzondere observatie :-)
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij maakt wat mee! Ik dacht eerst dat ik het ootje genomen werd...
  Struuken duuken, zijn ze nu helemaal gek!
  Maar ik kwam op internet gewoon filmpjes tegen... Mijn mond viel open van verbazing... je moet er maar zin in hebben!

  BeantwoordenVerwijderen