zaterdag 24 september 2016

Hamlapjes

Het is nu twee weken geleden dat mijn oudste kuiken is uitgevlogen en als ik de balans opmaak dan valt vooral op dat ik stukken minder was heb, de consumptie van cola enorm gedaald is en dat ik s'morgens niet meer voor de badkamerdeur hoef te blèren dat ook ik naar mijn werk moet. Verder mis ik hem verschrikkelijk! 

Ik kook nog vaak te veel (gelukkig woont mijn vader in de buurt en ontfermt hij zich liefdevol over de 4e portie) en betrap me er op dat ik bij het maken van mijn weekmenuutje nog rekening hou met zijn voorkeuren en dat is natuurlijk nergens meer voor nodig. 

Tijd om eens wat andere gerechten op tafel te zetten want de overgebleven gezinsleden zijn veel minder kieskeurig en daar kan ik sowieso meer groenten ingooien. Bij het opstellen van het weekmenu bladerde ik landerig door de aanbiedingsfolder van de grootgrutter en daar zag ik hamlapjes in de aanbieding. 

Hamplapjes, en ogenblikkelijk dacht ik aan mijn moeder (het lijkt trouwens wel dat ik haar nu nog extra mis nu ik het met haar niet meer kan hebben over mijn uitgevlogen kuiken) want vroeger zette mijn moeder vaak gestoofde hamlapjes op tafel. Gestoofde hamlapjes met wat peper en zout als onderdeel van een Hollandse maaltijd: Gekookte aardappels, groente en een klein stukje vlees. Om de boel wat op te leuken maakte ze er vaak een paprikasausje bij uit een pakje. Het was een terugkerend onderdeel op het menu en soms kwam het mijn neus uit. Toen dacht ik kook eens wat anders en nu denk ik ach ja, logisch want er was een beperkt budget en zoals we nu koken met recepten uit alle windstreken bestond nog niet. Bovendien kwam er geen enkele groenten voorverpakt uit de supermarkt dus ze had er behoorlijk wat werk aan. 

Toen ik zelf ging koken kwamen de gestoofde hamlapjes er niet in! Heel soms gingen ze in blokjes en flink gebadderd in een marinade nog wel eens door de nasi maar het bleek met een jong gezin makkelijker om daar een kipfiletje voor te gebruiken. Zo verdwenen de hamlapjes van het menu. 
Tot  ik ze vandaag in die folder zag en eens even googelde naar een recept. Ik vond een stoofpotje met hamlapjes op Italiaanse wijze. 

Bij de grootgrutter kwam ik enkele familieleden tegen en samen met mijn nichtje - dol op koken - boog ik me over de hamlapjes die genoeglijk naast elkaar in een doorzichtig bakje in het schap lagen. Wat ga je daar van maken vroeg mijn nichtje en nadat ik haar mijn recept vertelde likte ze haar lippen af en vroeg om het recept. 

Dat heb ik haar beloofd maar eerst moest e.e.a. nog gemaakt worden want ik had dan wel een basisrecept van het internet geplukt, maar in de koelkast lagen nog wat restjes die ik wilde verwerken in mijn stoofpotje. Nu staat het te sudderen en ruikt het lekker in de keuken.We gaan het pas van de week eten, maar omdat de koelkastrestjes op moesten maak ik het vandaag en gaat het de vriezer in. 

Hamlapstoofpotje met Italiaans tintje!

600 gram hamlapjes in blokjes
2 uien gesnipperd
1/2 doosje champignons (heel kan natuurlijk ook, ik had ze over van gister)
1 pakje tomatenblokjes (Heinz)
1/4 pot tomatensaus met basilicum (was een restje en kan dus ook zonder)
1 prei in ringen
1 rode puntpaprika in stukjes
1 flinke eetlepel Italiaanse keukenkruiden
75 ml witte droge wijn (kan ook zonder, ook dit was een restje)
2 laurierblaadjes
2 eetlepels olijfolie
zout, peper, knoflook en chilivlokken uit een molentje
eetlepel verse peterselie

Kruid vlees met peper, zout en de chilivlokken en wat knoflookpoeder en laat in een braadpan de olijfolie heet worden. Braad het vlees aan tot het bruin is, doe de uien erbij en bak even mee. Warm de wijn een beetje op (anders wordt je vlees taai) en giet dat over het vlees. Laurierblaadjes erbij en de tomatenblokjes en evt restje tomatensaus. Italiaanse keukenkruiden er bij doen en even omscheppen. Als er niet genoeg stoofvocht is dan wat heet water toevoegen en op een laag vuurtje een uur of twee laten stoven of tot het vlees helemaal zacht is. Doe dan de prei, paprika en champignons erbij en stoof nog een klein halfuurtje. Als de saus een beetje te dun is dan kun je hem met wat maizena of aardappelmeel wat dikker maken. Op smaak maken met peper en zout en de peterselie. Opdienen met rijst, pasta of gekookte aardappels. 

PS: Ook de prei en de paprika waren in de aanbieding dus is dit een voordelig maaltje! 

1 opmerking:

  1. Ja, zo zie je maar ... Ik heb ook wel eens wat geroepen of me voorgenomen om het echt NOOIT zò te doen, en moet je nu eens kijken ...
    Toen onze oudste het huis uitging (gelukkig hebben we jongste nog thuis...) merkte ik het ook meteen met de was. En ik kookte steevast teveel! En soms neem ik per ongeluk nog 4 gebakjes mee ...
    Maar het went wel hoor. Wel jammer dat je zoon nu niet naast de deur woont. Even aanwippen is er niet bij!

    BeantwoordenVerwijderen