woensdag 19 oktober 2016

Verzorgende

19 oktober is het vandaag. De dag van de verzorgende. Kijk daar kom ik nu net pas achter. Als ik dat eerder had geweten had ik een verzorgende in het zonnetje gezet vandaag. Al heb ik nu niet een twee drie in het snotje wie dat dan moet zijn. Jammer is dat zo'n dag nu niet wereldkundig wordt gemaakt. Ik heb er niks over gelezen op twitter en ook Annechien van het acht uurjournaal zweeg in alle talen over de dag van de verzorgende. Het had zo mooi geweest als we dat met z'n allen wel geweten hadden want dan hadden we die verzorgenden eens in de watten kunnen leggen. Als er een beroepsgroep is die dat echt verdiend zijn zij het wel. 

Vandaag is het ook 143 jaar geleden dat Jaap Eden werd geboren. Hij maakte furore als schaatser en als wielrenner en vandaag de dag wordt er hier in Amsterdam nog steeds fanatiek geschaatst (nee, niet door mij) op de ijsbaan die zijn naam draagt. Ik vraag me af of de bezoekers die vandaag de ijsbaan bezochten, hebben geweten dat het de verjaardag van Jaap was. Het had leuk geweest als de schaatsers getrakteerd  waren op een ijsje of een bekertje warme chocomel. Op de Amsterdamse TV zender AT5 werd daar echter geen melding van gemaakt dus ik ben bang dat het niks geen feestelijke herdenking was vandaag op het ijs. 

Vandaag is het ook al weer 9 jaar geleden dat de schrijver Jan Wolkers het leven liet, met achterlating van al zijn boeken. Wie is er niet opgegroeid met de boeken van Jan. Mijn ouders vonden het eerst maar niets dat ik zijn boeken las met daarin volop schuttingtaal. Pas toen ik de leeslijst voor het examen Nederlands kon laten zien waarop Jan nadrukkelijk aanwezig was, legden ze er zich bij neer. Meer nog dan zijn boeken zijn zijn filmpjes op TV me bijgebleven waar hij bevlogen vertelde over de natuur. Het is herfstvakantie dus waarschijnlijk heeft geen enkele docent Nederlands het vandaag in de les over Jan en zijn bijzondere taalgebruik gehad. Toch zielig voor Jan al wordt hij op andere dagen stellig wel besproken in de les.

Al deze weetjes heb ik trouwens terug gevonden op Wikipedia. Wikipedia houdt namelijk per dag de geschiedenis bij en daar leukt een gewone doordeweekse dag waarop ogenschijnlijk niets gebeurt nog wel eens van op. Niet dat mijn dagen saai zijn hoor, verre van dat, maar zulke weetjes vind ik grappig en je komt nog eens wat te weten.

Op het dagoverzicht van vandaag las ik trouwens ook dat in in 1986 de hoogste etmaalsom van de neerslag 28,2 mm was. De kans is dus groot dat ik in 1986 ook door zulk hondenweer als vandaag naar mijn werk moest. Ik kan het me niet meer herinneren maar ik had toen net mijn rijbewijs en ben toen vast in mijn Fiatje naar het werk gegaan in plaats van op de fiets. 

Leuk toch om zo'n overeenkomst te vinden. Prettig te weten ook dat zulke akelige regendagen uiteindelijk ook weer vergeten worden. Dat ik me over dertig jaar dus niet meer kan herinneren dat ik op 19 oktober 2016 s'morgens naar Almere reed en dat ik dacht waar is de weg gebleven. Hoe kan het dat ik gister hier nog over het asfalt reed en dat er nu allemaal water ligt. Zit er een gaatje in de dijk en is er niemand bereid gevonden om zijn vinger in het gat te houden. Zulke mensen had je vroeger nog wel en die werden daar dan beroemd om.  Overigens snapte ik het helemaal dat er geen vrijwilligers waren voor dit klusje want mensenkinderen wat ging het tekeer. Ik was blij dat ik het kantoor in stapte waar het warm was en waar mijn collega al voor een kan koffie had gezorgd. 

Wacht eens even, ik heb toch genomineerden voor de dag van de verzorgende! Mijn lieve collega's die er altijd voor zorgen dat de koffie klaar staat als ik binnen kom zeilen. Het is al wel een beetje laat maar hier een niet minder gemeend: Lieve meiden, dank jullie wel voor alle goede koffiezorgen.

1 opmerking:

  1. Annemarie, je moet echt een colomn gaan schrijven...
    Waar haal je het toch vandaan!
    Ik wed dat je vroeger hoge cijfers voor opstel had...
    Fijn weekend, groetjes v. Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen