zondag 27 november 2016

Nieuw menu!

Het vogelrestaurant hadden we tijdelijk even gesloten, omdat de buren van verderop (jonge mensen die begeleidt zelfstandig wonen) elke dag hele broden op de schuur gooiden. Dat was natuurlijk een walhalla voor de duiven, eksters, meeuwen en andere grote brutale vogels. Die beesten waren zo gretig dat ze hele boterhammen in hun snavel meegritsten en dat was natuurlijk veel te zwaar waardoor ze de buit steeds maar lieten vallen in onze tuin. Daar maakten de duiven dankbaar gebruik van en al gauw leek het hier wel een duivenopvang. Op zich nog niet zo'n probleem want ze ruimden de boel netjes op, maar ondanks herhaaldelijk verzoek gingen ze niet netjes naar het toilet maar poepten ze overal waar ze maar wilden. Opruimen ho maar! 

Er moesten dus harde maatregelen genomen worden. Allereerst gingen we praten met de buren van verderop of ze op een andere manier wilden voeren. Gelukkig werkten ze mee en toen de vogels merkten dat er niks meer te halen viel dropen ze af en kwamen niet meer terug. Dat duurde wel een poosje hoor en het is natuurlijk sneu als vogel zijnde dat een gratis restaurant zomaar gesloten wordt en dat jij je kostje ergens anders vandaan moet halen. 

Bij de duiven duurde het wat langer, die liepen al mopperend door de tuin te waggelen en gingen nog steeds overal waar ze kwamen naar het toilet. Nu heb ik twee leuke buurjongens en toen de jongste van zeven met zijn waterpistool eens een duif natspoot omdat die wel erg brutaal kwam bedelen bleek dat de oplossing. Mijn echtgenoot schafte ook een waterpistool aan.  Zo'n duif raak je niet zomaar en van een straaltje water krijgt zo'n beest ook niks maar het bleek wel afdoende. Op een gegeven moment bleven ze op veilige afstand en konden wij gewoon weer buiten zitten in die laatste warme dagen van september zonder dat je getrakteerd werd op een flinke portie duivenpoep. 

Het werd kouder en daar waren de koolmezen en de pimpelmezen weer. Voor hen hadden we speciaal een voederbol gekocht waar je vetbollen in kunt doen en waar de grote vogels niet bij kunnen. 
Afbeeldingsresultaat voor bird feeder cage 

Alleen snapten ze niet dat ze even naar binnen moesten wippen om wat lekkers te pakken en dus hing die bol daar voor jan met de korte achternaam terwijl de mezen verontwaardigd op de rand van de schutting zaten te kwetteren waar of dat voer bleef? Tja en wat doe je dan?

Dan open je het vogelrestaurant maar weer. Gisteren waren we bij een groot tuincentrum in Ter Aar. Elk jaar in november bezoeken we dit centrum met mijn oom en tante. Het is dan al helemaal versierd voor kerst met leuke kerstdorpjes en lichtjes en sprookjestaferelen voor de kleintjes. We genoten van al het kerstspul en ik kocht nog tulpenbollen. Vorig jaar had ik amper tulpen in de tuin in de lente en dat wil ik dit voorjaar wel. Vanmiddag heb ik dus 75 tulpenbollen in de tuin gezet en nog vijf narcissenbollen. Ik heb ze zachtjes toegedekt en ze toegefluisterd dat ze maar lekker moeten gaan slapen om over een paar maanden een glorieuze entree te maken. Ze beloofden het allemaal.

Om de mezen tegemoet te komen kochten we een nieuwe silo voor de pinda's en eentje voor vogelzaad. Om ze eens extra te verwennen kocht ik ook een houdertje voor vogelpindakaas en hing vanmiddag de silo's in de seringenboom en het pindakaashoudertje aan een spijker aan de schuur. Vol belangstelling zaten de mezen dit te bekijken vanaf het dak van de overburen. Toen alles klaar was openden we het restaurant en ging ik naar binnen om met een koppie thee vanaf de bank te bekijken hoe druk het in het restaurant zou worden en of het nieuwe menu een beetje zou aan slaan. Nou niks van dat al. Er heeft zich nog geen een mees gemeld. 

Alleen een duif zat een poosje op de rand van de schutting. Die is nu zijn hele familie aan het halen ben ik bang.


 

1 opmerking:

  1. Dat gaat wel goed komen hoor... Ik weet zeker dat er andere vogeltjes komen behalve de duiven. Misschien zijn ze wel soort beledigt dat het restaurant plotseling gesloten was, of ze hebben een concurrent ontdekt!
    Maar het is maar de vraag of daar ook zo'n gevarieerd menu aanwezig is. En daarom denk ik dat je nog even geduld moet hebben...

    BeantwoordenVerwijderen