zaterdag 7 januari 2017

Boom, Tulp, Soep!

Wat een soepweer was het vanmorgen toen we wakker werden. Er lag een dun laagje sneeuw en ik hoorde de ijzel tikken. Gelukkig was het zaterdag, nog heel vroeg en donker zodat ik me nog heerlijk even kon omdraaien. Niemand hier hoefde vroeg op! 

Normaal gesproken is zaterdag boodschappendag, maar omdat gisteren al werd gewaarschuwd dat het vandaag akelig glad kon worden hadden we de boodschappen gisteravond al in huis gehaald. Niet alleen omdat ik een watje ben als het om gladde wegen gaat, maar ook omdat de kerstboom er nog stond en die moest vandaag toch echt worden opgeruimd. 

Nou ja kerstboom, als je dat twee keer achter elkaar zei dan bleef er van dit prulletje van amper 80 cm niet veel over. In krap een half uurtje stond hij in de tuin en lagen de balletjes en de ene slinger met lichtjes en de kralenketting weer in hun doosjes, klaar voor hun winter, lente en zomerslaap. Ik had het plan opgevat op dit ukkie, die in een pot stond, nog even in de tuin te zetten en er dan wat vetbollen en pindaslingers in te hangen voor de vogels, maar toen de ballen eruit waren liet ukkie meer dan de helft van zijn naalden vallen en heb ik hem toch maar op de ophaalplek voor het grofvuil gezet. Voor de vogels hangt er overigens genoeg te eten in de tuin, die komen echt niks te kort.

Als zo'n boompje er dan weer uit is, de kerstspullen opgeborgen dan resten alleen nog die ellendige naalden, maar die waren deze keer met een veeg van de stoffer op het blik en de stofzuiger deed de rest. Terwijl buiten de dooi inzette, zetten manlief en ik alles op alles en maakten we de boel weer schoon. Van code kerst naar code schoon!

Hoe gezellig zo'n kerstboom ook is, ik ben altijd weer blij als de boel weer opgeruimd is. De kamer lijkt dan weer zoveel groter. De bloemenwinkel had gisteren tulpen in de aanbieding en daar had ik twee bossen van meegenomen en die mochten van de bloemenvrouw niet direct in een warme kamer worden gezet, maar moesten acclimatiseren. Dat kwam goed uit, wan na een nachtje in het bijkeukentje in een emmertje te hebben gestaan mochten ze nu op de vaas naar de kamer. Van code kerstgroen naar code tulppaars. Ze zijn mooi!

Tegen een uur of vier waren de straten hier weer begaanbaar, maar het was te laat om nog op stap te gaan. Eigenlijk had ik nog een boodschapje moeten doen bij de Bijenkorf, maar dat loopt niet weg. Lekker in mijn schone huis op de bank met uitzicht op de tuin waar het wemelt van de vogels. 

Er ontbrak nog een ding. Een grote pan soep, want met dit weer is er niks lekkerders dan een grote kom soep. Nu waren gister bij de grootgrutter de kippenbouten in de aanbieding en die had ik gisteravond al opgezet voor een grote pan bouillon. Daar maakte ik zojuist een heerlijk pannetje kipkerrie soep van. Gewoon heel simpel een paar eetlepels bloem mengen met een eetlepel kerriepoeder (ik gebruikte kerrie massala, die is wat pittiger), een eetlepel olie heet laten worden in een pan met dikke bodem en daar de bloem/kerrie bij mikken en dan even roeren. Dan beetje voor beetje de bouillon er bij gieten tot een gladde saus ontstaat. Als er geen klontjes meer inzitten de rest van de bouillon (1,5 tot 2 liter ongeveer). Aan de kook brengen en als de boel kookt een handje rijst toevoegen, een rode paprika in blokjes en wat champignonnetjes in plakjes. Ik haalde de kip van de botten, sneed deze in stukjes en voegde het toe aan de soep. Afmaken met flink wat fijngesneden peterselie en klaar is je soep. 

Een heerlijke zaterdag dus! Nu gauw fijn verder haken aan een lapje voor de deken. 

2 opmerkingen:

 1. Ja, de kerstboom eruit, dat is ook wel weer fijn. Dat heb ik op 2 januari al gedaan. En inmiddels heb ik ook al tulpen in huis :-)
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is toch zo grappig dat we bijna allemaal half december lyrisch kunnen doen over het halen en plaatsten van de boom en de andere kerstversiering, de lichtjes en de gezelligheid en dat na 2 weken iedereen het spuugzat is en de boel weer normaal wil hebben...
  Dat soepje lijkt me erg lekker en ga ik eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen