zaterdag 22 april 2017

Moestuintje XXLKijk eens hoe goed mijn moestuintjes gegroeid zijn wou ik trots schrijven. Een tikkie kinderachtig misschien maar kijk eens wat een joekels was ook kinderachtig geweest, die moestuintjes kunnen natuurlijk onmogelijk al zo snel gegroeid zijn. Bovendien zat rettich helemaal niet in het assortiment van de moestuintjes en de winterpeen ook niet. Nee deze ferme jongens heb ik vanmorgen gekocht op de markt. 

Nou ja markt, als je het nog een keer zegt is er al niks meer van over. Er stond een broodkraam van het Stoepje maar die heb ik allang niet meer gezien, een kaasboer en sinds heugenis een groentekraam. Een paar maanden geleden kwam de bloemenman er bij. Wim heet hij en hij heeft topbloemen en allerhande spul voor de tuin. Een lust voor het oog al die kleuren. 

De groentekraam is ook een lust voor het oog. Niet alleen door de uitstalling van al de verse groente en fruit maar ook door de clientèle.  De kraam heeft de vorm van een L en het kortste gedeelte van de L is ingericht als eurokraam. Daar liggen de aanbiedingen van die week verpakt in porties van 500 of 1000 gram en alles kost dan een euro. Als je wilt kun je dus voor 7 euro per week elke dag verse groente eten. Je moet dan wel genoegen nemen met wat er ligt en je moet van koken houden, want niets is voorgesneden natuurlijk, maar alles krakend vers. 

Het is er altijd druk bij de kraam en zeker aan de korte kant. Laatst stond ik in de rij omdat ze aan de lange kant geadviseerd hadden om even een broccoli daar te pakken omdat hij in de aanbieding was. Terwijl ik wachtte totdat ik bij de broccoli kon brak er een flinke ruzie uit. Over een zak worteltjes notabene. Dame A, vlak voor mij had allerlei zakjes van de kraam verzameld en stond te wachten tot ze de handel kon afrekenen. Daar kwam dame B, al speurend over de kraam of er nog iets van haar gading bij lag, ze zag het zakje worteltjes van dame A en gritste die in de gauwigheid even mee. Dat liet dame A niet over haar kant gaan. Bent u nu gek geworden vroeg ze, dit zijn mijn boodschappen die u zo maar voor mijn neus weggraait. Dame B deed net of ze het niet hoorde en ging aan de andere kant staan wachten om te betalen. Dame A werd almaar bozer en het geschreeuw werd harder. Andere klanten begonnen zich er mee te bemoeien. Die hadden ook gezien dat dame A de worteltjes al onder haar hoede had en eisten dat ze de worteltjes terug gaf. Dame B verblikte of verblooste niet en hield de worteltjes tegen zich aan. 

Ik was benieuwd hoe dit af zou lopen en deed een stapje terug want als het op vechten aan zou komen (je weet het nooit met vrouwen, hoe keurig ze er ook uit zien) wou ik niet in de frontlinie staan. Uiteindelijk kwam de groenteman er aan te pas. Die strekte zijn hand vanachter de kraam naar dame B uit en zei allervriendelijkst, kom mevrouw geeft u mij die worteltjes want wat u doet is niet netjes. Hij kreeg de worteltjes en bracht ze naar dame A die angstvallig stond te waken over de rest van haar  boodschapjes. Voor de schrik deelde de groenteman mooie, rode aardbeien uit aan beide dames en aan de overige klanten en de ruzie was beslecht. Iedereen tevreden. Wat een aardige mensen zijn groentemannen toch. Althans ik heb nog nooit van mijn leven een onaardige groenteman ontmoet. 

Vanmorgen was er gelukkig helemaal geen sprake van muiterij bij de kraam. Integendeel iedereen was vriendelijk, aardig en behulpzaam. Het hielp natuurlijk dat de zon scheen, maar een gemene koude wind woei dwars door je jas en dat maakte wel dat je zo snel mogelijk weer naar huis wilde. Die arme meisjes achter de kraam stonden te vernikkelen. De wind was vandaag dus de enige met een slecht humeur. 

Deze week ga ik een gerecht maken van gevulde chinese kool pakketjes. Als het lukt zal ik het recept plaatsen. Ik had het op een website gelezen maar kan het nergens meer vinden. Maakt niet uit, dan knutsel ik zelf wel wat. Ik had wel onthouden dat er kip in moet en rettich. Vandaar dat ik de rettich kocht, maar hij is veel te groot voor dit ene gerecht. Dat geeft niks want ook zo uit het vuistje is rettich erg lekker. Geraspt door een salade maar ook bij de borrel. Dunne plakjes snijden en dan dippen in een dipsausje naar keuze of in heksenkaas. Dat geldt ook voor de winterpeen. Ook lekker als knabbeltje tussendoor (met een likje scherpe mosterd).

We hebben weer een boel verse groente en fruit gekocht en een flinke bos peterselie. Een deel daarvan gaat vanavond in de soep en de rest blijft nog wel een paar dagen goed. Ik snij er een heel klein stukje af en zet de stelen in een vaasje met een klein laagje water. Zo'n goedgevulde fruitschaal vind ik toch altijd weer een rijkdom. Daar kan ik erg gelukkig van worden.

Ondertussen groeien de eerste moestuintjes gestaag door. Vooral de peultjes worden al wat. Ik hoop niet dat die peultjes zulke xxl formaten krijgen als de rettich en de winterpeen, want dan zijn ze niet meer lekker, maar wel hoop ik op een xxl oogst. 

1 opmerking:

  1. Wat een toestand op de markt! Het moet niet gekker worden...
    Maar goed dat die man zelf ingreep.
    Leuk dat je moestuinpeultjes zo goed groeien; hier ook al..
    Dat belooft wat hè..

    BeantwoordenVerwijderen