maandag 18 mei 2015

Zielig maar toch lekker!

Ik hou van koken! Maar nog meer van lekker eten! Ik vind het ook heel plezierig om kookboeken te lezen of een mooi kooktijdschrift. Ik laat me nogal eens verleiden tot de aankoop van zo'n pretentieus, duur en hip kooktijdschrift. Daar kan ik niks aan doen, want ze roepen me altijd vanuit hun vak bij de super net op het moment dat ik vlak voor sluitingstijd naar binnen glip om haast, haast nog even een belangrijk, niet te missen ingredient moet aanschaffen. Ook al maak ik elke week een keurig boodschappenbriefje, als de hele rataplan eindelijk het pand is ingesleept is er altijd wel wat vergeten. Inderdaad heel dom ja.

Meestal is het een waar genoegen om het kooktijdschrift door te bladeren en me te verlekkeren aan de mooie foto's en de heerlijke recepten. Soms is het ook gewoon zonde van het geld. Vorige maand waren er een paar bladzijdes gewijd aan het maken van hartige yoghurtjes. Heel Arabisch, culinair en heel hip, maar niet iets wat ik blijmoedig mijn gezin voorzet na een dag zwoegen op school of op het werk. 

Deze maand echter stonden er verschillende recepten in die wel de moeite waard leken. Ik bezweek dus al snel. Met een natte vinger te lijmen noemen ze dat hier in Amsterdam. Dus zat ik met het tijdschrift in de aanslag afgelopen vrijdag om eens een fijn weekmenuutje op te stellen. Al bladerend kwam ik een recept tegen met lamskoteletjes in de hoofdrol. Dat leek me wel lekker voor vandaag en het kwam juist goed uit dat dochter vanavond elders een vorkje zou meeprikken. Dochter houdt namelijk niet van lamsvlees. Want dat is ZIELIG! Ja ja en het eten van kip, of varken of een smakelijk koeienbilletje (biefstuk) is niet zielig? Ik ga de discussie niet eens meer aan, want al verzeker ik haar nog zo hard dat al die lammetjes een geweldig leven hebben gehad etc etc, ze blijft bij haar standpunt. En dat mag natuurlijk ook!

Dus lamskoteletjes vanavond, maar jammer wel was dat, toen ik het recept doorlas en eens goed de kleine lettertjes er bij zocht over voedingswaarden en dergelijke, er in dat ene gerecht wel 925 kilocalorieen per persoon zaten. Nou dat is best veel. Wat zeg ik, dat is heel veel. En dat gaan we dus niet doen. Want ik lust geen calorieen. Zeker als er zoveel in zit bederft dat ontzettend de smaak van een gerecht. Vind ik dus.

Ietwat teleurgesteld bladerde ik verder of terug dat weet ik niet meer en daar kwam ik een spaghettigerecht tegen met spinazie en kikkerweten en nog iets van een topping er boven op van gebakken broodkruim. Ook flink aan de maat hoor qua calorieen, dit gerecht was goed voor bijna 700 kilocalorieen per persoon. Ook heel jammer van de smaak. 

Maar wij laten ons niet snel uit het veld slaan en zeker niet als het om die ellendige calorieen gaat dus heb ik gewoon het beste van de twee recepten bij elkaar gezet en daar een lekker maaltje van gekookt. Mijn mannen hebben gesmuld! Hier komt het. 

Voor 3 personen:
3 dubbele lamskoteletjes (ik kocht ze bij de slager en die heeft ze voor mij in een marinade met knoflook gezet, de schat) Heb je zo'n slager niet, wrijf ze dan in met peper, zout en knoflook en wat olijfolie.
1 blik van ongeveer 350 gram kikkererwten
300 gram verse spinazie gewassen en goed uitgelekt
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook
ongeveer 12 snoep of cherry tomaatjes in tweeen
verder nodig een grillpan en een wok

Maak de grillpan gloeiend heet en grill daarop de lamskoteletjes  tot ze rose zijn van binnen
Fruit ondertussen in een klein beetje olijfolie de gesnipperde ui met de knoflook. Gooi de spinazie daarbij en schep om tot het een beetje geslonken is. Doe de kikkererwten erbij en roerbak nog heel even tot alles warm is.  Doe de tomaatjes erbij en schep om en maak alles op smaak met peper en wat zout. Verdeel over drie voorverwarmde borden en leg de koteletjes ernaast. 

Stokbrood erbij is lekker en wat knoflooksaus ook. Stel je hebt nog een fles wijn met een restje van het weekend dan is dat ook lekker om dat maar op te maken. Maar nodig is het niet die wijn hoor, het hoeft niet, het kan. Na afloop hoef je alleen nog maar je vingers af te likken en de botjes van de koteletjes in de kliko te gooien voor je dochter thuis komt. Dat is alles.


1 opmerking: