zaterdag 12 september 2015

Zien bakken doet bakken

Helaas kon ik zondagavond niet naar de eerste aflevering van Heel Holland Bakt kijken want we hadden visite en om die nu te vragen om een uur hun klep te houden, omdat ik zonodig moet genieten van Martine en alle baksels gaat wat ver. Gelukkig hebben we een opneem apparaat en heb ik een echtgenoot die dat ding goed kan bedienen. Met het schaamrood op de kaken zal ik maar bekennen dat ik van dit soort apparatuur geen snars begrijp. Geef me een goede oven, een mooie keukenmachine en ik bestudeer de handleiding alsof het mijn lievelingsroman is, maar andere elektronische zaken kunnen me niet boeien. 

Gisteravond hadden we pas tijd om de aflevering van zondag terug te kijken. En wat was het weer genieten. Martine met haar nuchtere opmerkingen en schitterende mimiek, de 10 bakkers en Jannie en Robert natuurlijk. Zien eten doet eten zegt men weleens en dat geldt voor bakken eigenlijk net zo. Zien bakken doet bakken dus vatte ik het plan op om de kokoskransen uit het programma zelf eens te bakken. Dus toen ik vanmorgen door de supermarkt liep werd spontaan het plan geboren omdat op deze zaterdagmiddag eens te doen. Zo'n zaterdagmiddag waarop de zon niet schijnt, het ook niet regent en waar dus eigenlijk niet zo veel aan is. Zo'n middag wordt dan behoorlijk opgeleukt door een beetje rommelen in de keuken met als resultaat iets lekkers, waardoor je gezin je de hemel inprijst. Of niet natuurlijk.

Helaas was er bij onze grootgrutter geen velletje ouwel te bekennen en dat is toch echt niet een lullig winkeltje. Maar zo bedacht ik, dan spuit ik die rondjes gewoon op een velletje bakpapier en dan eten we ze zonder ouwel. Kan ons het schelen. Handiger is natuurlijk ook om voor dat je boodschappen gaat doen het recept te bestuderen, want toen ik dat bij thuiskomst deed bleek dat Janny en Robert glucosestroop gebruiken en dat heb ik natuurlijk niet in voorraad. Probleem 1. Probleem 2 was dat de oven gruwelijk vies bleek. 

Tijdens de vakantie heeft zoonlief nogal eens een pizza in de oven geschoven en dat op het rek gedaan in plaats van op de bakplaat waardoor er nogal veel lekkage was en de bodem van mijn mooie oven bekleedt was met een soort van pizzadrek. Jakkes. Eerst maar eens de oven schoonmaken. Daar gaat je mooie serene zaterdagmiddag met je kokoskransen bakken denkt u nu natuurlijk. Maar niets is minder waar. 

Mijn oven heeft namelijk een zelfreiningstand. Alle rekken en rekhouders dienen te worden verwijderd, de losse kruimels en aangekoekte pizzastukken eveneens, deurtje dicht en oven op de juiste stand en hup reinigen maar. Over twee uur is de binnenkant van mijn oventje weer maagdelijk lichtgrijs alsof er nooit maar dan ook echt nooit een pizza heeft liggen bakken, laat staan lekken. 

Jammer alleen is wel dat het in huis een beetje gaat ruiken of er twintig bedorven pizza's verbrandt worden. Dat ruikt heel vies, maar voor een echte lekkere kokoskrans moet een mens wat over hebben. 
Wordt vervolgd!

1 opmerking:

  1. Och Annemarie, ik denk maar zo 'een mens kan niet overal verstand van hebben' ... daarom hebben we elkaar nodig en dat is toch juist leuk?
    Wat een geluk dat je oven zichzelf kan reinigen, dat zouden badkamers en toiletten en ramen ook moeten hebben... Een hintje voor de techneuten...
    Nou, ik hoop dat je inmiddels de missende ingrediƫnten hebt kunnen bemachtigen en dat je huis nu ruikt naar die zalige kokoskransen!

    Fijn weekend, groetjes v. Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen