dinsdag 22 oktober 2019

Kooktober!

Oktober vind ik altijd een fijne maand zo aan het begin van de herfst. Het is de maand van de borstkanker, nou ja tegen borstkanker eigenlijk en dat vind ik een goede zaak, maar eigenlijk zou het gewoon de maand tegen alle soorten kanker moeten zijn, omdat dit gewoon een ontzettend akelige ziekte is. Maar goed dat is met veel andere ziektes natuurlijk ook en is het belangrijk om daar zo af en toe eens bij stil te staan. Al kan dat het hele jaar natuurlijk.

Oktober is ook stoptober, de maand waar heel veel mensen gezamenlijk hun stinkende best doen om met roken te stoppen. Ook dat juich ik toe, want ik vind het vies. Een ieder moet lekker zelf weten wat hij/zij doet, maar ik vind het stinken.

Verder is het op 16 oktober de Wereldvoedseldag. Dan wordt er voedsel ingezameld door de voedselbanken voor minderbedeelden ingezameld. Ook dat juich ik toe omdat ik niemand honger toewens en dat is helaas in een aantal gevallen toch het geval. Daar kan ik als individu niet zo heel veel aan veranderen, behalve dat iedereen die mijn deur binnenstapt die nooit met honger zal verlaten en dat we de plaatselijke voedselbank op gezette tijden ondersteunen.

Zo zijn er veel meer belangrijke weetjes over de maand oktober. Veel van de zaken in  oktober hebben met gezondheid of met voedsel te maken en daarom bedacht ik mijn eigen kooktober!

Bij mijn weten is de term kooktober nog niet erg bekend en dat kan ook haast niet want die term heb ik zelf verzonnen.

Toen wij uit Frankrijk terugkwamen en we op 1 oktober allebei weer aan het werk gingen en daarmee het normale leven hervatten, nam ik mijn kookgedrag eens onder de loep. Eerlijk gezegd had ik maar wat aangerommeld in de keuken de hele zomer. Het was warm dus een zak sla was zo leeggeschud in een schaal, een stukje vlees op de BBQ erbij en wat stokbrood en klaar was het weer. Er zat niet zoveel variatie meer in de maaltijden die ik op tafel zette.

Het was vers en niet ongezond maar redelijk fantasieloos en als ik eerlijk ben gewoon een beetje saai. Tot die conclusie was ik al gekomen toen ik in Frankrijk lui op een strandbedje bij het zwembad lag. Want in Frankrijk aten we ook niet overdadig luxe, maar heel vaak in kleine restaurantjes wel heel erg lekker en ik beloofde mezelf dat de maand oktober in het teken zou staan van lekker koken, gezond koken, out of the box koken, vegetarisch koken, budget koken, maar vooral lekker eten met producten die nu volop in de winkels liggen. Geen liflafjes meer en geen thuisbezorgd meer. Het was uit met dat makkelijke gedoe!

Kooktober was geboren!

We zijn nu ruim drie weken verder en het gaat nog steeds goed. Ik besteed weer wat meer tijd aan de maaltijden uitzoeken en dat wordt me natuurlijk makkelijk gemaakt door het internet, maar ook doordat we een tijdje geleden een abonnement op een kooktijdschrift kregen. Ook de allerhande wordt weer doorgespit en ik maak weer een weekplan.

Als ik thuis kom dan duik ik niet met mijn luie achterste op de bank in een boek en ook niet in mijn laptop om blogjes te lezen, nee ik trek het werkkloffie uit en de spijkerbroek aan en duik de keuken in om heel relaxed aan de maaltijd te beginnen. Ik ben me eens wat meer gaan verdiepen in vegetarische maaltijden, omdat elke dag vlees helemaal niet nodig meer is (mijn kleine bijdrage aan het milieu). Ook probeer ik het zo te plannen dat als er restjes over zijn dit de volgende dag als (onderdeel van de) lunch gebruikt kan worden óf als volwaardige maaltijd weggegeven kan worden aan iemand anders. Zowel mijn vader als onze dochter zijn gretige afnemers van deze maaltijden. Er wordt hier niks meer weggegooid.

En ben ik nu meer tijd kwijt? Nee, absoluut niet. Waren de boodschappen duurder? Ook niet. Hebben we lekker gegeten? Absoluut wel!
En wat stond er dan zoal op het menu?
Risotto met paddenstoelen en gorgonzola (V)
Pompoensoep (V)
Indiase curry met linzen en spinazie (V)
Bami met kip
Zuurkool met worst
Boerenkool met worst
Boeuf Bourguignon
Oosterse kabeljauw met knolselderijfrietjes uit de oven en roerbakgroente.

Natuurlijk aten we ook regelmatig gekookte aardappels met vlees en groente, want we blijven Hollanders.

Tot nog toe is mijn kooktober een succes en gaan we nog even lekker door.

Wat we morgen kooktoberen? Een Mexicaanse bonenschotel met nachos en en een kloddertje crème fraiche!

Wat kooktoberen jullie?

Boeuf Bourguignon in wording!











2 opmerkingen:

  1. Ik heb het heel fijn: mijn man kookt bijna altijd én hij houdt van koken, dus wij eten eigenlijk altijd heel lekker :-)
    O ja, vandaag had ik geen waarschuwing van blogger, volkomen veilige inhoud dus ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, zo is iedereen verschillend. Ik houd juist helemaal niet van oktober!
    Het is de maand waarin het snel donker wordt 's avonds en ook 's morgens ga je het goed merken. Het is de maand van verjaardagen, waar ik een grote hekel aan heb...
    De mooie lange zomer is echt voorbij. En ik baal altijd dat ik geen goed licht heb om mijn werk binnen...
    Maar moet wel zeggen dat het elk jaar beter gaat... En nu heb ik een daglichtlamp en dat is me toch fijn.
    Koken vind ik leuk om te doen, en dan vooral een recept uit proberen. Intussen zijn er heel wat gerechten die herhaald mogen worden. We eten één keer in de week Hollandse pot en voor de rest ... zie mijn Pinterest....

    BeantwoordenVerwijderen