maandag 26 oktober 2015

Vinkje

Afgelopen zaterdag duwden wij, zoals te doen gebruikelijk op een zaterdag, onze kar door de supermarkt toen wij tussen de groenten en het fruit werden aangesproken door een mevrouw! 

Manlief duwde net de tuit van een fles onder de sinaasappelpers! Denk nu niet meteen, oef die mensen zijn te lui om thuis zelf een sinaasappeltje te persen, want dat is niet zo. Helaas is onze pers van de leg, om onverklaarbare reden is ineens zijn onderkantje helemaal bol gaan staan waardoor de pers het hele aanrecht over slingert tijdens het persen en er meer sap op de muren komt dan in de kan. Dus zijn wij genoodzaakt om in de super te persen want een soortgelijke nieuwe pers is niet meer te verkrijgen.

Maar ik dwaal af, de mevrouw vroeg ons of ze een korte vraag mocht stellen. Wij ook de beroerdsten niet, zeiden dat het mocht. Per slot van rekening moesten we toch wachten tot de fles vol was. De dame begon haar verhaal met: ik ben dietiste......

Ik kreeg meteen een akelig gevoel, want mijn ervaringen met dietistes zijn doorgaans niet echt vrolijk. Diegenen die ik ken waren wat zure troelen die maar een ding goed konden en dat was met hun opgeheven vingertje wijzen. De enig echt leuke dietiste die ik ken is met het vak gestopt en is nu mijn collega. 

De dietiste van zaterdag wierp een blik in onze kar en ik was blij dat we alleen de groenteafdeling nog maar waren gepasseerd, want nu lagen er alleen nog maar gezonde dingen in onze kar. Na de blik in de kar wierp ze een blik op mij en ik verwachte al half en half het opgeheven vingertje te voorschijn zien komen, maar nee. Bedeesd vroeg ze of ik op de hoogte was van het vinkje! 

Nu ken ik verschillende vinken, de appelvink, de goudvink, de slavink en niet te vergeten de rundervink! Gelukkig zei ik dit niet, want ik snapte precies wat ze bedoelde. Ze bedoelde het gezondheidsvinkje! 

voedselkeuzelogo.png

Of wij daar wel op letten vroeg ze. Zeker sprak mijn echtgenoot ferm. Daar letten wij altijd op! Ik viel hem bij en vertelde haar dat wij gezond eten en altijd zelf koken zonder pakjes en zakjes! Goed zo, goed zo en ze hield nog een hele verhandeling hoe goed haar vinkjes wel niet waren!

Ja ja, dat laatste was ik dus niet met haar eens, want je treft heus wel eens een vinkje aan op een product wat dan misschien minder vet is, maar wel boordevol met suiker zit of andersom. Het is helemaal niet zo gezond en die vinkjes zijn vooral bedacht door een grote levensmiddelenfabrikant die zijn producten aan de man wil brengen en daar zoveel mogelijk geld mee wil verdienen. Daar is op zich niks mis mee, maar strooi de consument dan geen zand in de ogen door te beweren dat iets zo gezond is! Zo dat was eruit!

Ai en dat was pijnlijk want wat bleek, deze dietiste was ingehuurd door deze levensmiddelenfabrikant om die vermaledijde vinkjes te promoten. Ze kreeg er een kleur van en zei maar gauw dat we goed ons best moesten blijven doen met gezond eten en wenste ons nog een prettig dag. 

Opgewekt duwden wij onze kar weer verder. En toch en toch dat ellendige vinkje bleef ons achtervolgen en als wij iets zonder vinkje in de kar legden keken we toch schichtig achterom of we niet gevolgd werden door de vinkjespolitie. En nu zit ik aan de koffie en we hebben er geen koekje bij, want daar stond geen vinkje op! Maar goed, misschien toch maar beter!

1 opmerking:

  1. Tja, ik let nooit op die vinkjes ... En toch probeer ik zo gezond mogelijk te eten en zo puur mogelijk. Maar soms weet je ook niet meer waar je goed aan doet ...

    BeantwoordenVerwijderen