Dit wordt geen vrolijk blogje met gezellige tips, maar toch wil ik mijn tip vandaag hier graag delen. In mijn werk als casemanager verzuim heb ik te maken met zieke medewerkers en gelukkig worden de meeste weer beter, maar soms ook niet en dat is natuurlijk erg verdrietig.
Helaas maak ik het mee dat mensen niet meer aan het werk kunnen en dat er dan een WIA aanvraag moet worden gedaan. Het is fijn dat dit vangnet er is, maar het betekent wel dat het inkomen van iemand dan wel fors naar beneden kukelt en dat is naar.
Ook komt het voor dat medewerkers zo ziek zijn dat ze komen te overlijden voordat de WIA is aangevraagd en dat heeft natuurlijk ook weer consequenties voor de nabestaanden.
Wat ik heel vaak merk is dat mensen niet goed op de hoogte zijn van hun financiële situatie als er sprake gaat zijn van ziekte, leven met een WIA-uitkering of dat nabestaanden niet weten hoe de financiële situatie eruit ziet als iemand overlijdt.
Gelukkig werk ik bij een organisatie die medewerkers en hun partners als er zo iets aan de hand is hulp biedt. Ik kan dan een budgetcoach aanbieden die samen met de medewerker gaat kijken hoe de financiële situatie er uit gaat zien als het inkomen verandert na een WIA-uitkering of als de medewerker zal gaan overlijden. Als iemand zo ziek is kun je niet vaak iets doen voor iemand, maar een luisterend oor aanbieden én dan zulke hulp kan wel en ik heb gemerkt dat dit vaak wat opluchting geeft.
En daarom is het goed om eens te kijken naar je financiële situatie. Wat gebeurd er als je met pensioen gaat? Wat krijg je dan aan inkomen? Wat als de partner geen eigen inkomen heeft, maar er is wel een huis. Kun je daar dan blijven wonen of moet je verkopen en moet je maar zien waar je kan gaan wonen in deze overspannen huizenmarkt?
Als ik dit soort zaken bespreekbaar maak dan hoor ik vaak, maar hoe kan ik dat uitzoeken? Daar heb ik allemaal geen verstand van. Je kunt natuurlijk een financieel expert inhuren of als je een belastingconsulent hebt of boekhouder daar eens mee om tafel gaan zitten, maar je kunt zelf ook heel eenvoudig dingen nakijken.
Als je wil weten wanneer je (ongeveer) de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt kun je dat eenvoudig nakijken op de Sociale Verzekerings Bank. Pas 5 jaar van te voren maakt de regering de definitieve AOW-leeftijd bekend, maar het geeft je een indicatie.
Hoe het met je pensioen is geregeld kun je sowieso navragen bij het pensioenfonds waar je nu pensioen opbouwt. Heb je meerdere banen gehad en meerder pensioenfondsen dan heb je een helder overzicht op Mijn Pensioenoverzicht. Je logt hier in met je DigiD en je ziet wat je krijgt op je pensioendatum.
En wat als je partner in de WIA komt of wegvalt? Hoe ziet dan jouw financiële situatie eruit? Weet je van je partner wat hij/zij wil bij een definitief afscheid? Zijn er verzekeringen en hoe ziet de hypotheek eruit?
Allemaal geen gezellige zaken om te bespreken, maar wel belangrijk.
Dit blog is tot stand gekomen naar aanleiding van een oproep van Elizabeth
Inderdaad Annemarie, dit zijn allemaal zaken waar we liever van wegkijken...
BeantwoordenVerwijderenMaar als het zover komt, dan kun je met je handen in het haar zitten. Dank voor je goede tips!
Goede tip. Belangrijk om zulke dingen bespreekbaar te maken. Voor je uit schuiven is niet verstandig.
BeantwoordenVerwijderenGoed om hier aandacht aan te besteden.
BeantwoordenVerwijderenZeker goed om hier alvast over na te denken. Niet zo vrolijk maar heel verstandig.
BeantwoordenVerwijderenOok als je geen partner of nazaten hebt dan moet je over dit soort dingen nadenken.
BeantwoordenVerwijderenEen deel daarvan staat bij mij nog open, omdat ik het echt niet overzien kan.
Hoe regel je bv je begravenis als alleenstaande minima.
Als er niemand in de omgeving is die het kan regelen dan regelt de gemeente waar je woont dit.
VerwijderenDan wordt je gecremeerd en niet begraven.
VerwijderenJe hier in verdiepen is heel nuttig en wij zijn op een leeftijd dat we dat ook hebben gedaan (60plus). Maar echt leuke materie is het niet.
BeantwoordenVerwijderenEen compliment voor je duidelijk blogbericht, het zou veel mensen kunnen helpen. Wij zijn al wat ouder maar zijn deze zaken nooit uit de weg gegaan. Mijn man was zelfstandig ondernemer en dan wordt je wel gedwongen om hier over na te denken.
BeantwoordenVerwijderen