dinsdag 26 augustus 2014

Dekbedhoes

Er zijn zo van die dingen waar je je uren over kunt verwonderen en afvragen hoe het komt, maar waar je nooit antwoord op krijgt! Neem nou een dekbedhoes. Dat is op zich een heel handig artikel om om je dekbedje te doen en er fris en fleurig bij te liggen. Alleen een dekbed in de hoes stoppen is nogal een lastig karwei. Voor een babybedje is het appeltje eitje en voor een 1-persoonsdekbed is het ook nog best te doen, maar het gehannes begint vanaf het tweepersoonsgedoe.

Een aantal jaren geleden kochten wij een nieuw bed. Daarin liggen twee matrassen die je ieder afzonderlijk omhoog kunt zetten, zodat je s'morgens op je gemakje in bed kunt ontbijten en de krant kunt lezen. Over de kruimels in je bed en de inktvlekken op de lakens hebben we het dan even niet. Dat bed, waarbij zowel de voor en de achterkand in de gewenste stand gezet kan worden, was een waar eldorado voor mijn kleine neefje. Hij deed niets liever dan met de afstandsbediening het bed hoog en laag zetten. Toen hij bij ons logeerde presteerde hij het om mij dubbel te vouwen tussen hoofd en voeteneind en pas na beloofd te hebben de allerlekkerste pannenkoeken te bakken, was hij bereid om me te bevrijden. De deugniet! Maar ik dwaal af! 

Toen wij dat bed kochten, schaften wij ook een nieuw dekbed aan. Lits jumeaux formaat! Dat is dus een heel gedoe wil je in je eentje zo'n uit de kluiten gewassen lits jumeaux dekbedhoes om het dekbed te frommelen. Het is overigens wel een prachtig woord, dat lits jumeaux, het klinkt wel sjiek . Heel anders dan tweepersoonsbed. Ik stel me zo voor dat in een lits jumeaux de conversatie tussen de echtelieden heel anders is dan in een tweepersoonsbed.

Zo van: "Ze lagen gezellig samen lepeltje lepeltje in het lits jumeaux. Hij streelde voorzichtig met zijn vinger over haar zachte perzikwangetje waarbij hij een streng zijdezachte blonde haren teder naar achter streek. Zij draaide zich liefdevol naar hem toe, keek hem in zijn staalgrijze ogen en volgde met haar blik zijn strakke kaaklijn. Ze nestelde zich in zijn armen en ze wisselden een hartstochtelijke kus uit! Zijn hand gleed zachtjes onder haar neglige en...... (vul zelf maar in)"

In het tweepersoonsbed zou de conversatie als volgt kunnen zijn: "Hij, kan je even een stukkie opschuiven, want je krulspelden prikken in mijn nek! Zij, pinnig, schuif zelf maar een stukkie op en ga op je zij liggen, want anders snurk je straks weer als een gek!"

Het is een optie he, het kan natuurlijk best andersom zijn, echte liefde in het tweepersoonsbed en een vastgeroest huwelijk in het lits jumeaux. Maar goed, ik dwaal alweer af. 

Terug naar dat idioot grote formaat dekbedhoes voor het lits jumeaux. Dan ben je dus een uur bezig geweest om dat dekbed fatsoenlijk in die hoes te krijgen, Eerst de bovenkant erin en bovenop vastzetten met diverse wasknijpers zodat de boel blijft zitten, dan de rest van het dekbed in de hoes frommelen en uiteindelijk zorgen dat het er een beetje strak omheen zit, zodat je heerlijk in je schone bedje kunt kruipen (tegen je liefhebbende echtgenoot als je die hebt en als je dat wilt) en naar dromenland kunt vertrekken. Dat gehannes is trouwens niet bevordelijk voor de romantiek als je een uur hebt staan frommelen en je uiteindelijk uitgeput met je rode kop in je bed stapt. Over een elegant negligeetje hebben we het maar niet!

Waarom, waarom dan is de volgende dag als je wakker wordt dat dekbed haast al weer uit de hoes gekropen en heb je aan de bovenkant een heel stuk hoes zonder dekbed en worden je voeten bijkans verpletterd door het gewicht van het onderuit gezakte dekbed. Daar snap ik nu helemaal niks van en daar blijf ik me dan weer over verwonderen. Ik ga bijna terugverlangen naar die oude stoffige wollen dekens!

1 opmerking:

  1. Haha, ik ga je even ontnuchteren...
    Wij hebben gewoon allebei een eigen dekbed en dat is HEERLIJK ..; 1. gemakkelijk op te maken en 2. lekker je eigen dekbed en geen getrek meer ...
    En de romantiek is er ook nog!

    Succes met je lits jumeaux dekbed, ik snap dat het geen pretje is om de hoes goed te krijgen...

    BeantwoordenVerwijderen