vrijdag 23 december 2016

Nagellak herinnering!

Dinsdagavond 23 december 2014. Ik heb beloofd om langs te komen en mijn moeders nagels te lakken. Uit mijn voorraad zoek ik een paar kleurtjes die ik meeneem om haar te laten kiezen. Er zit een potje tussen van Chanel waar nog een beetje donkerrose in zit. De kleur heet April. Mijn moeder bekijkt de kleurtjes en kiest voor de April. Ik vijl haar nagels en doe er vier laagjes lak op. Een basiscoat, twee laagjes donkerrose en een topcoat. 

De vergeetachtigheid die haar parten speelt is die avond niet erg aanwezig. Ze geniet van haar mooie nagels en we hebben nog een mooi gesprek. Ze plaagt zelfs mijn vader. Terwijl ze met haar handen wappert om de nagellak sneller te laten drogen komen er ondeugende twinkeltjes in haar mooie grijze ogen als ze langs haar neus weg zegt: Nou de bediening is ook niet meer wat het geweest is. Mijn vader die naar de televisie zit te kijken lacht, staat op en vraagt haar wat wil je drinken. Het is een gouden avond en later zal ik pas beseffen hoe kostbaar deze herinnering is. 

Zaterdag 3 januari 2015. Ik sta samen met mijn vader in het uitvaartcentrum in Haarlem waar twee lieve collega's van mij ons zullen begeleiden met de laatste verzorging van mijn moeder die de dag daarvoor overleed. Met een watje en remover haal ik de restjes nagellak van haar nagels. Haar koude handen in mijn warme handen. Natuurlijk krijgen haar nagels opnieuw de kleur April. Die had ze immers zelf uitgezocht!

Woensdag 2 november 2016, mijn vijftigste verjaardag. Op de tafel liggen vijftig cadeautjes, liefdevol verzameld door mijn man en dochter. In een van de pakjes zit een potje nagellak. Donkerrose Chanel April. Ik moet even slikken en mijn man vraagt wat er is. Ik vertel hem van mama, dat zij deze kleur zo mooi vond en van die laatste keren dat ik haar nagels lakte met deze kleur. Goh zegt hij dat wist ik helemaal niet. Ik wilde een mooie kleur bij je nieuwe lippenstift (die had ik even daarvoor uitgepakt) en de verkoopster liet me een aantal donkerrose kleuren zien. Deze vond ik de mooiste. Dochter zegt op dat moment, oma heeft die vast mee helpen uitzoeken denk je niet? Mooie gedachte wel. 

Vrijdag 23 december 2016. Morgen zijn we in Frankrijk.  Vandaag nog even tijd om mijn nagels te lakken. Natuurlijk wordt het de Chanel April. Donkerrose nagels met kerst kan heel goed. De cirkel is rond!

2 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige herinnering en wat heb je dit mooi geschreven!
  Lieve groet en fijne kerstdagen! Mét een touch van April!
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, ontroerend ...
  Fijne kerstdagen gewenst hoor!

  BeantwoordenVerwijderen