Mosselen
Vorige
week zaten wij gezellig op het terras van een eetcafe in Utrecht. Leuk
is het dan om mensen te kijken. Er kwam een klein Chinees dametje
aangewandeld en zij nam plaats op het terras en bestelde bij de al
toegesnelde uitbater een pannetje mosselen. Dat hoorden wij natuurlijk
niet, want je gaat niet met je kop op de tafel van zo'n mevrouw liggen
om nieuwsgierig aan te horen wat ze gaat bestellen. Nee dat zagen wij
toen de hele handel werd gebracht. Een grote pan mosselen, stokbrood en
wat sausjes. Dat kleine dametje begon te eten in een rap tempo alsof ze
meedeed aan de Olympische Spelen, onderdeel
Wiekanhetsnelstemosseleneten. Binnen de kortste keren was het pannetje
leeg (tenminste dat nam ik aan) en was de deksel van de pan gevuld met
lege schelpen. In mijn verbeelding liet ze daarna ook nog een
knetterharde boer om het mooie tafereeltje af te maken. Maar of ze dat
ook echt deed? Ik hoop van wel. De uitbater was zichtbaar trots dat dit
dametje zo van zijn mosselen had zitten
te genieten en verkondigde met luide stem dat de mossels dit jaar toppie
waren. Dit alles met plat Utrechtse tongval. Dus stonden er hier gisteren mosselen op het menu. Tenminste voor manlief en
mij want de rest blieft ze niet. Ze waren heerlijk! Manlief had er bij
de plaatselijke slijterij een heerlijk flesje Wit voor uitgezocht en wij
genoten. Totdat ik met mijn stomme kop aan dochterlief, toen zij ene
mossel had geprobeerd, vertelde dat die beesten nog leefden voor ze de
pan ingingen. Dierenmishandeling vond ze. Tja toen ik ze onder de kraan
aan het wassen was zag ik er wel een die net de ramen aan het lappen
was. Een ander stond net te stofzuigen. Toch jammer voordat je de dood
in wordt gejaagd om nog zoveel huishoudelijke activiteiten te
ontplooien. Maar daar kon ik toch niks aan doen? Ik neem aan dat ze als
kleine mosseltjes wel is verteld wat hun doel in hun mosselleven zou
zijn en dat ze beter vadsig in hun schelp konden blijven liggen dan
almaar de binnenboel te doen. Dat vertelt zo'n visboer er niet bij of
die beesten wel voldoende voorlichting hebben gehad. Vandaag maar weer
de veilige middenweg gekozen en chili con carne gemaakt. Daar leefde
echt niks meer voor het de pan inging of bleven die kidneybeans zich
daarom zo hardnekkig aan de rand van het blik vasthouden?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten