zaterdag 27 januari 2024

Nieuwe vaardigheden

Nu mijn vader in het verpleeghuis op de revalidatieafdeling verblijft  betekent dat dat je als kind een hoop nieuwe vaardigheden onder de knie moet krijgen. 

Dat begint al als je het verpleeghuis binnenkomt. Het is een wat ouder gebouw, maar alles ziet er keurig onderhouden uit en het is gezellig ingericht, daar is niets mis mee, maar er hangt soms een wat penetrante lucht. Vooral in de liften. Daar stinkt het soms naar poep en pies. Mooier kan ik het niet maken en dat is wennen. Het helpt als je niet door je neus ademt, maar door je mond. 

Onlangs stond ik met mijn schoondochter en de kleinzonen in de lift en er waren nog wat mensen ingestapt. De lucht was niet te harden en Arthur snoof eens diep en vroeg toen - vrij hard - hoe komt het dat het hier zo naar poep stinkt! 

Laurens trok, zo klein als hij is, meteen een blik van ik ben het niet hoor. Net nog een schone luier gekregen. Gelukkig waren we snel op de tweede verdieping. 

Verder moet ik mijn diploma "rolstoelrijden" nog behalen. Met een kinderwagen kan ik prima overweg, maar met een rolstoel en een vader er in, is toch andere koek. Ik ga te hard, of te zacht, mijn bochtenwerk is slordig en het parkeren is ook nog niet je dat. En dan hebben we het nog niet eens gehad over vaders in de rolstoel zetten. Dat is ook een vak apart! Maar al doende leert men en ik doe mijn best. 

Wat ik ook moest leren was het dossier lezen. Mijn vader heeft ons kinderen gemachtigd om zijn dossier online in te kunnen zien. Dat is handig want zo kan ik op mijn werk s'morgens al zien hoe de nacht is geweest en of hij die dag bezoek van artsen of therapeuten krijgt. Maar in zo'n dossier staan veel afkortingen en nu ben ik wel wat gewend vanuit mijn werk, maar sommige afkortingen zijn echt abracadabra. Dat levert soms dan ook wel weer hilarische appjes op van mijn broer en zus. Gelukkig is google een goede en geduldige vriend en komen we er vaak wel uit. 

Hoe vervelend het ook is dat hij daar moet zijn, het is hartverwarmend om te zien hoe goed hij verzorgd wordt en hoe lief alle verpleegkundigen zijn. Diep respect heb ik voor ze. Zoveel liefde voor hun vak en altijd opgewekt. Ik zou het ze niet nadoen. 

Zo meteen ga ik zijn schone was inpakken en weer even langs, vanmiddag heeft hij " borreluur". Dan rollen we hem naar beneden naar het restaurant waar we een drankje drinken en bitterballen eten. Na een uur is hij helemaal gesloopt, maar hij geniet er van als een aantal van zijn nazaten aanschuiven. Zeker als zijn achterkleinzonen er zijn. Dan zien we toch weer een sprankeltje in zijn ogen. 

Het is wat hoor op deze manier oud zijn en zo afhankelijk zijn. Ik weet niet of ik dat wil later en denk er steeds meer over na hoe en wat je daarvoor kunt regelen om je oude dag een beetje gemakkelijk te maken. 

Maar goed eerst vandaag maar weer eens mijn vaardigheden versterken. 


De oudste en de jongste van de familie, hand in hand. 




6 opmerkingen:

  1. Moeilijk, Annemarie, maar wat schrijf je er weer liefdevol over. Sterkte voor jullie allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Moeilijk en heel herkenbaar. Geniet van de kleine dingen die goed en fijn zijn, zoals samen van dat borreluurtje genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Moeilijk en herkenbaar maar het went op de duur

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wennen zal het nooit….maar er mee om leren gaan lukt op den duur wel is mijn ervaring met ruim 9 jaar bezoeken aan schoonmama.Zolang er mensen zijn die incontinent zijn,misschien iets te lang met het daar voor bedoelde incontinentiemateriaal rondlopen omdat ze het zelf niet voelen/beseffen en er niet a la minuut verzorging is door de grote werkdruk en personeel te korten etc.De deuren van opslagruimten waar speciale zakken of tonnen met wegwerpluiers opgeslagen worden en die deur tig keer per dag open en dicht gaat zal de nare geur blijven hangen in de gangen.
    En wat het rijden met rolstoel betreft daar kan ik over mee praten omdat ik er inzit wanneer de afstand voor mij te ver is om te lopen,manlief botst ook regelmatig rechts of links tegen obstakels aan wanneer doorgang net iets te smal is en in drukke lopen op straat of winkels is helemaal niet prettig want de een heeft haast de ander is traag weer ‘n ander loopt achteruit zonder te kijken en daardoor heb ik al menig keer bijna iemand op schoot gehad,nee het pad van
    rolstoel bestuurder of gebruiker gaat niet altijd soepeltjes,maar voor de rest is het een uitkomst om ergens te komen wanneer je bijna niet meer kunt lopen.
    Met alle liefde en zorgen om en voor je vader die ik wel voel uit jou bericht gaat het vast wel lukken en ik wens je ook veel mooie dagen samen.
    Groetjes,Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, het gezegde oud worden is fijn, maar oud zijn….is waar. Ik heb het bij mijn ouders ook gezien :( Proberen er maar het beste van te maken! Wat je schrijft is ook voor mij heel herkenbaar. Fijn dat jullie met z’n drietjes zijn, zo kun je hopelijk de zorgen èn taken een beetje delen/verdelen. Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is allemaal heel moeilijk Annemarie, ook pijnlijk om mee te maken. Ook voor mij is dat worstelen met rolstoelen heel herkenbaar, zo'n stoel is behoorlijk zwaar en zwenkt snel de kant op die je eigenlijk niet wil. Hoop zo dat je vader inmiddels na die verveenden val war aan het opknappen is. Fijn de sprankeling in vaders ogen te zien bij het contact met zijn achter kleinkinderen. D foto die je nam is ook prachtig!!!
    Wens je veel sterkte Annemarie 🧡

    Liefs,
    Josephine

    BeantwoordenVerwijderen