Mijn tomatenplant doet nog steeds dapper zijn best, maar ziet er toch
wel een beetje afgepeigerd uit. Logisch als je zo hard aan het werk
bent om zoveel mogelijk nazaten te maken. Bloemetjes zitten er nu niet
meer aan dus het is nu wat het is. Zaak om hem de laatste weken door te
helpen om de kleine tomaatjes groot en rood te laten worden. Extra
water heeft hij door al het hemelwater niet nodig en daarom doe ik maar
zoveel mogelijk peptalk.
Vanmiddag heb ik de eerste
oogst geplukt. Ruim 800 gram aan mooie, rode tomaten leverde dat op en
daar ga ik een fijne tomatensaus van maken. Ze moeten eerst flink onder
de douche om het spinrag er af te wassen, want een niet zo slimme spin
had een web gemaakt van de tomaten naar de schutting. Een prachtig web,
daar niet van maar het was geen handige plek. Je kon op je tien vingers
natellen dat het web zou sneuvelen bij de tomaten oogst. Daarom had ik
hem van het weekend al gewaarschuwd, maak dat web vast op een andere
plek, want al doe ik nog zo voorzichtig, het gaat geheid stuk als ik de
tomaten er af haal. En jawel hoor, ook al knipte ik heel voorzichtig
tomaat voor tomaat los van de plant, het web hield het niet. Twee
spinnenogen keken mij woest aan, maar ja ik had hem gewaarschuwd.
Verlost van al het spinrag dompel ik de tomaten even in
kokend water, haal het vel eraf, snijdt ze in vieren, verwijder het
groene hartje en laat dan een laagje olijfolie warm worden in mijn
hapjespan. Daar fruit ik een gesnipperd uitje en en flinke teen knoflook
in en roerbak de tomaten even om en om. Er gaat een snuf zout, wat
draaien uit de pepermolen, flinke theelepel Italiaanse keukenkruiden in
en ik maal er wat gedroogde chilipeper over heen. Dan gaat de deksel op
de pan en mogen de tomaten op een laag vuurtje een flink half uurtje
stoven.
Om de boel verder op smaak te maken gaat er een
klein drupje balsamicoazijn in en een flinke hand versgehakte
peterselie. Na een half uurtje gaat de deksel van de pan en kook ik de saus wat in. Als het erg dun is dan speel ik vals en doe er een
beetje tomatenpuree door. Als je die even meebakt dan gaat het zuurtje
eruit en maakt het je saus wat zoeter en wat dikker. Als de saus de
gewenste dikte heeft dan maak ik hem op smaak met wat zout en soms met nog
wat versgemalen peper.
Als je van een gladde saus houdt dan kun je de boel nu in de blender
doen of de staafmixer er in zetten. (denk om je mooie schone keuken) en
dan maak je hem net zo glad als je zelf wilt. Als je wel van een beetje
"beet" houdt dan doe je hem in een bakje, of twee bakjes en hij mag logeren in
de vriezer totdat je hem gaat eten. Als basis voor een pasta, of op een
pizzabodem of je maakt er soep mee. Het is ook lekker om een laagje van
je eigengemaakte tomatensaus in een ovenschaal te gieten en daar dan een
stuk kabeljauw op te leggen. 10 tot 15 minuten in een hete oven en je
hebt een heerlijk maaltje.
Soms is puur geluk gewoon tomatensaus uit eigen tuin!
Fantastisch, dat je zoveel tomaten kon oogsten! Het ziet er heerlijk uit, die saus van je. Ik heb nog niet eens één bloemetje in m'n triestige tomatenplantje.... Volgend jaar beter!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Akkelien
Wat een boel tomaten heb je! Hoe krijg je dat toch voor elkaar?
BeantwoordenVerwijderenVorig jaar had ik ook een tomatenplant .. leek eerst veel belovend maar verschrompelde helemaal...
Super om je eigen tomatensaus te maken!