donderdag 14 juli 2016

Ratatouiile

Hoewel de kalender aangeeft dat het vandaag al 14 juli is en het dus hoogzomer is, is dat aan het weer en de temperatuur buiten zeker niet te merken. De tuin doet het best goed na al dat gratis regenwater en dat vinden de slakken ook lekker. Die schuifelen al lallend van plezier door de tuin en vreten mijn petunia's kaal. Met een beetje geluk laten ze soms nog net een randje zitten. Zucht. 

Het is dat je niet in een winterjurk naar kantoor gaat, maar een panty kan nog best en ook moet er elke dag een jas mee vanwege de verwachte en onverwachte buien. 

Maar goed zo is de Nederlandse zomer nu eenmaal en ik moet toch werken waardoor het voor mij allemaal net wat minder erg is, maar jammer is het wel. Nu zou je toch eigenlijk s'avonds als je thuiskomt in de zon in de tuin moeten gaan zitten en de BBQ aansteken. Helaas, het lieve kleine BBQ'tje die ik manlief onlangs cadeau deed omdat hij wel erg verliefd naar het ding keek staat nog ongebruikt in zijn doos. Niks aan te doen allemaal. We moeten het maar voor lief nemen en elke avond ga ik dan ook maar weer op zoek naar een paar sokken om de ijskoude voeten te verwarmen. Het is niet anders.

Ook in de keuken had ik gehoopt op wat meer zon want juist nu is er een overvloed aan groente en fruit van eigen bodem en wil ik zomerse recepten maken. Alleen is een ijskoude gazpacho van verse tomaten niet zo bevorderlijk tegen koude voeten, Daar helpt stamppot of een stevige soep veel beter tegen, maar die wil ik pas weer koken als het herfstig wordt. 

Nu wil ik de zomer op mijn bord en daarom maakte ik vanavond Ratatouille.

Ik nam daarvoor:
een rode en een witte ui in stukjes
twee tenen knoflook fijn gehakt
een rode paprika in blokjes
een aubergine en een courgette in blokjes en 
twee tomaten, ontveld en in blokjes
een eetlepel olijfolie
zout, peper, verse tijm, oregano, laurierblaadje en wat chilivlokken uit zo'n molentje

De ui en knoflook bakte ik even aan in de olie en liet deze even smoren op een zacht vuurtje, toen ze glazig werden voegde ik de rest van de groente toe en op hoog vuur bakte ik alles even. Daarna deed ik de kruiden erbij en het laurierblaadje. Ik zette de pan op het kleinste pitje en zette het vuur zo laag mogelijk. Een deksel erop of een groot stuk aluminium folie en zo liet ik de boel een half uurtje sudderen onder af en toe door roeren. Daarna maakte ik hem op smaak met flink peper en een beetje zout.

We aten er een gegrild kippetje van de slager bij en een stokbroodje. Het was heerlijk. Toch een beetje de zomer op je bord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten