Het vogelvolk komt dan niet meer bij
mij dineren, maar gelukkig wil mijn gezin dit nog wel. Al doen zij dat niet
buiten in de tuin hangend aan een bordje stamppot met een stukje worst. Zij
zitten gewoon gezellig bij mij aan de keukentafel.
Ik hou van koken en breng graag een uurtje
door achter mijn aanrecht (laten de echte feministen onder ons het maar niet
horen) om een lekker potje eten op tafel te zetten, maar soms is het wel
lastig. Niet dat koken zelf, maar het verzinnen wat er nu weer op tafel moet
komen.
Als het aan mijn zoon ligt dan eten we
elke dag patat, pizza of pasta. Dochterlief maak ik het meest blij met een
kruimig piepertje, lekkere groente en een stukje vlees of vis. Vooral zalm is
favoriet. Mijn echtgenoot daarentegen kan ik bijna alles voorzetten, zolang het
maar geen spruitjes, bloemkool of broccoli is.
Nou dat lijkt allemaal dus best eenvoudig
maar dat is het niet. Je moet als moeder de vrouw behoorlijk goed kunnen
plannen om een ieder tevreden te houden. Dus houd ik rekening met voorkeuren en
smaken en maaltjes op dagen dat de een er niet is of juist weer wel is.
Natuurlijk zeg ik ook wel eens, nou jullie eten maar wat de pot schaft, maar
als je je best gedaan hebt op iets wat jij een lekker maaltje vind en ze blieven
het niet dan blijf je mooi zitten met je gerecht en weggooien is zonde.
Omdat ik geen zin heb om elke dag uit mijn
werk boodschappen te doen maak ik op vrijdagavond een weekmenuutje. Ik kijk dan
wat er in de aanbieding is bij de grootgrutter, hou rekening met werktijden en
voorkeuren en hou rekening met groente die je wat langer kunt bewaren. Ik zei
het al, het is een heel gepuzzel.
Vandaag hadden we tagliatelle op ons
bordje. Er lagen nog twee zakken in mijn voorraadkast die er een rotzooi van
maakten. In gevecht met een pak spaghetti en een tube tomatenpuree waren er
gaten in die zakken gekomen en daar was de tagliatelle gebroken en al door naar
buiten gekropen en maakte er een behoorlijke rotzooi van in de kast. Dat moest
maar eens afgelopen zijn. De tagliatelle ging in de pan. Alleen tagliatelle is
ook zo kaal dan komt ook het gezin niet meer dineren dus ik bakte twee
kipfiletjes in reepjes. Daarbij een klein gesnipperd uitje met twee tenen
geperste knoflook samen met een bakje champignons in plakjes gesneden en twee
preien in ringen. Dat liet ik allemaal lekker even smoren, deed er een
kipbouillonblokje bij en een flesje kookroom light en een handvol fijn gesneden
verse peterselie. Dat alles bracht ik op smaak met een flinke draai peper uit
de molen en nog een ietsiepietsie zout.
Toen de tagliatelle gaar was goot ik hem
af en kieperde het bij de kip en zijn kornuiten en roerde alles door elkaar.
Een groene salade erbij en klaar was Kees.
Het hele gezin heeft zitten smullen.
Geen onvertogen woord viel er aan tafel. Een en al tevreden geknor en vrolijke
gezichten. Nou en dat is op zo'n grauwe grijze woensdag in januari toch maar
mooi meegenomen.
Ja, die 3 grote P's .. dat is ook overal raak geloof ik.
BeantwoordenVerwijderenMaar wat is het soms toch lastig om uit te denken wat je zult eten, terwijl we toch zoveel keuze en mogelijkheden hebben. Ik herken het helemaal. Leuk dat je van koken houd, dat proef je altijd vind ik.
Ik ben niet zo'n keukenprinses, maar soms wat anders uitproberen vind ik wel leuk. Jouw tagliatelle 'klinkt'lekker!