zondag 16 juni 2024

Snelle Minestronesoep! (Recept van de maand).

Het is alweer de laatste editie van het recept van de maand. Bedacht door Elizabeth en ik wilde daar toch ook nog even een recept aan toevoegen. Maar wat? Nu ik vaak alleen voor mezelf moet koken heb ik daar niet zoveel plezier meer in als dat ik voor mijn gezin of voor familie en vrienden kook. Gelukkig heb ik regelmatig eters over de vloer en sta ik dan wel met plezier in de keuken, maar voor mezelf vind ik het vaak de moeite niet waard. 

En dat is natuurlijk stom, want mijn lijf verdient ook lekker én gezond eten. Daarom heb ik een paar gerechten verzameld die ik dan in het weekend maak en dan in porties invries. Als ik dan na een lange werkdag thuiskom hoef ik geen uren meer in de keuken te staan. Het is dan wel handig als je zo'n bakje dan van te voren uit de vriezer hebt gehaald, maar ook daar heb ik wat op gevonden en eindelijk de handleiding van de magnetron eens goed bekeken hoe de ontdooistand nu eigenlijk werkt. 

Soms is het wel puzzelen om niet teveel in te slaan, want je wil niet elke dag hetzelfde eten en je wil ook geen groentes weggooien. Een stronk broccoli of een pakket snijboontjes is al snel te veel als ik het laat bezorgen door de Picnic. Op de markt is dat beter af te meten, maar ik word er ook steeds beter in om met dezelfde groente twee keer een ander gerecht te maken. Bijvoorbeeld de ene dag gekookte snijboontjes met een aardappeltje en een balletje gehakt (die ballen maak ik ook van te voren en vries ze apart met de jus in) en de andere dag een roerbakje van snijboontjes en andere restjes, wat kip en rijst. 

Soep is ook zo'n fijn gerecht om al je restjes in te verwerken en dat maak ik dus ook regelmatig. Een favoriet is op dit moment minestronesoep. Daarvoor gebruik ik:

  • Een pakje gezeefde tomaten of een blik tomatenblokjes
  • 750 ml water
  • Twee groente bouillonblokjes
  • Een zak boerensoepgroenten (of alle restjes groente van de afgelopen week en een gesnipperd uitje)
  • Een klein pakje of blikje witte bonen, uitgelekt
  • Wat takjes peterselie en/of basilicum
  • Een handje volkoren pasta naar keuze
Doe de tomaten, het water en de bouillonblokjes in een pan en breng aan de kook. Roer goed door tot de bouillonblokjes zijn opgelost. Doe de groente, de boontjes en de pasta erbij en laat alles ongeveer 15 minuten doorkoken. Breng op smaak met peper, misschien nog wat zout en de verse peterselie en/of basilicum. 

Als ik het wat luxer wil hebben dan doe ik er wel eens gevulde pasta in, zoals tortellini. En als ik nog een potje pesto open heb staan dan is een schepje door de soep ook erg lekker. 

Een afbakbroodje of een boterham, met pesto, tapenade of wat (kruidenboter) is ook heerlijk. Wat over is is makkelijk in te vriezen, maar ook is zo'n kop soep heerlijk bij de lunch de volgende dag. 

Dit was dus mijn laatste bijdrage aan het Recept van de Maand. Dank je wel Elizabeth voor het leuke idee. Ik heb veel recepten voorbij zien komen, een aantal er van gemaakt en ook wat combinaties gemaakt en een heleboel inspiratie opgedaan! 

Eten en drinken Soep Eten en drinken plaatjes



6 opmerkingen:

  1. O, dat lijkt mij een heerlijke soep!
    Ja, dat snap ik dat jouw culinaire leven ook helemaal veranderd is. Je doet het slim.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk, een goedgevulde groentesoep is altijd lekker en gezond !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Minestronesoep, dat is een tijd geleden! Via het recept van de maand ontdek ik oude favorieten opnieuw. Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met soep kan je alle kanten op want de variaties zijn onuitputtelijk.
    Kan me voorstellen dat jij soep invriest want zulke goedgevulde maaltijdsoep maak je niet voor ‘n enkel kopje.
    Ik maak wekelijks verse soep voor meerdere dagen en die komt nooit uit pakjes of zakjes.Heel soms koop ik bij de slager een litertje voor bij de lunche,wanneer ik dat dan eet denk ik,doe ik niet meer want kan het zelf beter.
    Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zal je nog snel even toevoegen op mijn blog...!
    Ja, ik snap dat het niet leuk is om alleen voor jezelf te koken. Ik zou er een potje van maken en bewonder mensen die dit toch elke dag netjes doen.
    Het is lang geleden dat we Minestronesoep aten, een beetje in de vergetelheid geraakt, denk ik...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk zo'n soep, dat maak ik eigenlijk nooit... toch eens proberen..

    BeantwoordenVerwijderen