vrijdag 10 november 2023

Cake van Oma Corry (RvdM)

Toen ik klein was woonde oma Corry bij ons. In de jaren zestig toen mijn ouders wilden trouwen was er woningnood en trokken ze bij mijn grootouders in. Opa heb ik niet gekend, hij mij als baby wel, maar oma Corry was mijn grote vriendin.

Van haar heb ik leren bakken. Boterkoek, appeltaart, koekjes en cake! Vaak stonden we dan op donderdagavond in de keuken om iets lekkers te bakken voor het weekend en ik heb daar hele fijne herinneringen aan. 

Voor het recept van de maand, het idee van Elizabeth, was ik dan ook op zoek naar een lekker recept dat een beetje bij de tijd van het jaar past. Het is al november, vroeg donker en de afgelopen week hadden we heel veel regen en daar passen de herinneringen aan het bakken met oma Corry prima bij, de geur van een baksel in de oven die door het huis trekt terwijl de wind langs het huis giert en de regen tegen de ramen slaat. Pure nostalgie! 

Van oma Corry leerde ik dat de basis voor een goede cake van alles 50 gram is. Dus:

  • 50 gram roomboter (margarine kan ook maar oma gebruikte altijd roomboter)
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • snufje zout 
Als je van bovengenoemde hoeveelheden een cake bakt wordt het wel een heel klein cakeje maar ze leerde me dat je met dit recept de hoeveelheden makkelijk kan aanpassen naar de grootte van je vorm. 

voor mijn cakevorm gebruik ik meestal alles keer 4. Dus 200 gram boter, 200 gram meel, 200 gram suiker en 4 eieren. Alles moet op kamertemperatuur zijn. 

Eerst klop je de boter met de suiker romig en dan gaat er één voor één een ei in. Het volgende mag er pas bij als het vorige ei helemaal is opgenomen. Als dat klaar is dan hang je een zeef boven de kom en zeef je het meel in porties boven het botermengsel. Pas als de eerste portie meel helemaal door het botermengsel is geklopt mag de volgende portie. Een snufje zout er bij en klaar is je deeg voor een basiscake. Hij kan nu de oven in op 150-160 graden hete lucht voor ongeveer een uurtje. 

Zo'n basiscake is van zichzelf al lekker (al doe ik daar wel een zakje vanillesuiker door) maar je kunt natuurlijk heel goed variëren met smaken. 

  1. Chocoladecake. Zeef er een flinke eetlepel cacao en wat geraspte chocolade
  2. Marmercake. Doe door de helft van het beslag een eetlepel cacao en doe eerst het vanille beslag in de vorm, giet het chocolade beslag er op en roer met een vork een beetje door voor een mooi patroon. 
  3. Appelcake. Schil een appel en snij hem in 4 kwarten, klokhuis eruit. Snij de bolle kanten van de appel nu een beetje in, niet helemaal door en bestrooi met kaneel. Leg de appel met de bolle kant naar beneden in je ingevette cakevorm en giet het basis-vanillebeslag er op. 
  4. Speculaascake. Roer een eetlepel speculaaskruiden door het beslag. 
  5. Bitterkoekjescake. Snij een paar bitterkoekjes in hele kleine stukjes en giet daar een eetlepel amandellikeur over (of amandelessence van dr. Oetker) laat even intrekken en roer de stukjes dan door het beslag. 
  6. Kokoscake. Roer een paar eetlepels geraspte kokos door het beslag. Wat ook lekker is om een bounty in hele kleine stukjes te snijden en die door het beslag te roeren. 
  7. Framboos/witte chocolade. Rasp een halve of een hele reep witte chocolade en roer deze samen met een half bakje frambozen door het beslag. 
  8. Citroencake. Rasp de schil van een gewassen (biologische) citroen en schep dit raspsel om met een schepje suiker en roer door het beslag. 
  9. Banaancake. Roer een rijpe, geprakte banaan door het beslag. Mocht je toevallig nog een eetlepel hopjesvla hebben kan deze er ook door. 
Zo zijn er diverse mogelijkheden en kun je veel uitproberen. Misschien hebben jullie nog wel andere variaties. 

Zelf maak ik nog wel eens appelcaketaart. 
Daarvoor gebruik ik vanalles 250 gram en 5 eieren. Ik bekleed dan een springvorm van tenminste 24 cm met bakpapier. Giet het beslag er in en gebruik dan twee appels die ik met de bolle kant naar boven op het beslag druk en met wat kaneel bestrooi. Ik serveer hem dan als puntje taart met een toefje slagroom. Erg lekker en veel sneller klaar dan een gewone appeltaart maken. 

Helaas heb ik geen foto van mijn cakebaksels, maar vanmiddag ga ik Arthur uit school halen en hij blijft een nachtje logeren. Het zou zomaar eens kunnen dat hij zin heeft om een cake te bakken en als dat zo is zullen we een foto van het resultaat hier alsnog neerzetten. 



Eten en drinken Cake Eten en drinken plaatjes



12 opmerkingen:

  1. Wat heb je fijne herinneringen aan je oma, geweldig hoe ze je de liefde voorbakken heeft doorgegeven.
    Het is een mooi eenvoudig recept en wat zijn er een hoop lekkere variaties!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een fijne herinneringen, dat is leuk herinneringen mKen met Arthur, het is er weer voor om iets te bakken, hier in ieder geval wel :) De cake/appeltaart lijkt me een goed idee. Zelf maak ik een gemarmeerde cake maar de cake met speculaas lijkt me ook lekker en er komt nog tijd genoeg aan om te bakken, heerlijk :) Groetjes Juffrouw Ooievaar

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mooi, die herinnering en fijn dat je het recept zo duidelijk beschrijft (met ook de tips voor smaakjes) hier heb ik iets aan 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een recept met dierbare herinneringen voor jou! Hoe leuk is dat... Ik ben heel blij met het basisrecept en geweldig wat een varianten je er nog bij het bedacht. Daar ben ik niet zo creatief in... Ik maak weleens appelcake, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Binnenkort dus eerst maar eens bananancake!
    Dankjewel voor je inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die aloude recepten die doen het altijd heel goed. Alleen mijn moeder klopte de suiker met eieren eerst tot het lichtgeel was🤷

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een "evenveeltje", super handig recept. En geweldig: al die variaties die je erbij geschreven hebt!
    Prachtige herinneringen aan je oma en zo mooi dat jij nu met je kleinzoon gaat bakken <3

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een fijne herinneringen! Op deze manier heb ik vroeger altijd cake gebakken voor verjaardagen. Wat er over was ging in plakjes in de vriezer, want ik bakte er meestal 3 of 4 tegelijk. Fijn die variaties, die ga ik toch weer eens een keertje uitproberen. Er komen weer verjaardagen aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een mooi recept met prachtige herinneringen en vooral ook duizend en 1 mogelijkheden, echt fantastisch!!! Handig ook dat gewichten weetje. Leuk
    ook omdat samen met Arthur te maken, als dat mannetje er tenminste zin in heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dat is ook mijn basisrecept. Veel cake gebakken met de kleinkinderen, vooral marmercake vonden ze leuk om te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn oma waarvan ik bakken en koken van heb geleerd had nog geen mixer, dus je moest met de pollepel zolang roeren/kloppen tot je bijna een blaar tussen duim en wijsvinger had.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Naar aanleiding van RvdM kom ik op dit gezellige blog uit met uitgebreide variatie aan lekkere cake recepten.
    Er komen bij mij ook fijne herinneringen naar boven, de moeder van mijn moeder noemden wij geen oma maar Moe en ze woonden samen met mijn tante en gezin in hetzelfde huis.Moe bakte en kookte graag en lekker.Ze kwam in de tijd dat we bij ons thuis iets te vieren hadden zoals H.Communiefeest mijn moeder helpen met koken en ze stonden dan dagen samen in de keuken te bakken en braden voor de gasten die de hele dag kwamen.Over cake gesproken.......een spannend moment toen Moe voor het eerst haar wonderpan voor cake ging uitproberen op gaspit, waar we om beurten door het kijkvenster mochten kijken of het lukte met het baksel.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Een verlate reactie op dit lekkere recept, waarbij je een heel lijstje varianten hebt gegeven. Het klinkt of je ze allemaal weleens uitgeprobeerd hebt!

    BeantwoordenVerwijderen