zondag 10 maart 2024

Tomaat (RVDM)

 Een paar weken geleden had ik zin in iets lekkers, iets zoets. Nu was ik toevallig in de buurt bij een groentejuwelier en daar kocht ik niet alleen een bakje vers fruitsalade, maar ook drie tomaten van zeer goede komaf. Tomaten met een stamboom zeg maar. Althans dat deed de prijs vermoeden, want ze waren erg duur. Maar goed altijd nog gezonder dan een taartje bij de bakker. 

Ze waren ontzettend lekker dus voor een keer prima. Het was half februari, buiten was het grauw en de regen kwam met bakken uit de lucht, maar heel voorzichtig begon ik te dromen van tomaten uit eigen tuin. Lekkere tomaten uit eigen tuin! 

Daarom ging ik naar de schuur en haalde de zak met zaai- en stekgrond, waste het plastic bakje af van mijn fruitsalade (ook al zo lekker), schepte een laagje grond in het bakje en daar legde ik een dun plakje van mijn stamboomtomaat op. Drukte de boel een beetje aan, goot er wat water op en deed het dekseltje erop en zette het op de vensterbank. 

Na een week of wat zag ik wat gebeuren en ja hoor daar kiemden de tomatenzaadjes. Ik liet ze zo staan tot ze met hun hoofd tegen het dekseltje stoten en haalde toen het dekseltje eraf. Elke ochtend als ik de luxaflex opendeed keek ik of ze het nog naar hun zin hadden en gaf ze peptalk. 

Vandaag heb ik ze alle acht heel voorzichtig verspeend en ze een grotere behuizing gegeven. Als het een beetje meezit dan heb ik van de zomer mijn eigen stamboomtomaten en dan kan ik zeker zeggen dat mijn aankoop een goede investering is geweest, maar zover is het nog lang niet. Al was het natuurlijk toch een goede investering want ze waren erg lekker en gezond. 

Ondertussen las ik in de blog van Elizabeth dat het al weer tijd is voor het recept van de maand. Ik heb al eens een recept gegeven van mijn schoondochter van een heerlijke tomatentaart, maar daar is het nu nog niet de tijd voor omdat die tomaten er nog niet zijn. 

Dan maar een recept van mijn eigen tomatensaus. Je hebt nodig:

  • 2 blikken tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • peper en zout
  • theelepel oregano
  • verse peterselie
In een beetje olijfolie fruit ik de uitjes en de knoflook even aan tot ze glazig zijn en schep dan de tomatenpuree erbij. Dat bak ik even heel zachtjes mee. Dan de tomaten uit blik erbij en de oregano en de laurier. Deksel op de pan en een half uurtje op een klein vuurtje zachtjes laten sudderen. 

Daarna kun je er vele kanten mee uit. Ik pureer hem eigenlijk altijd met de staafmixer (met de peterselie) tot een gladde saus. Je kunt hem gebruiken als spaghettisaus, maar meestal gebruik ik hem om lasagne te maken. 
Daarvoor heb je nog nodig:

  • een grote zak gewassen spinazie
  • een uitje gesnipperd en een teentje knoflook
  • wat nootmuskaat
  • een bol mozzarella
  • geraspte kaas 
  • bechamelsaus als optie.
  • vellen gedroogde volkorenlasagne
In een wok fruit je het uitje en de knoflook even aan en schep dan in porties de spinazie erbij totdat alles geslonken is. Breng hem op smaak met nootmuskaat en wat peper. Ik pureer zelf de spinazie altijd tot een gladde laag omdat de lasagna dan mooier wordt én omdat Arthur het dan beter eet. 

In een grote ovenschaal maak je laagjes met eerst tomatensaus en dan spinazie. Op de middelste laag leg ik blokjes mozzarella en op de laatste laag, ik eindig altijd met tomatensaus strooi ik of direct de geraspte kaas of als ik zin heb om het te maken of in huis heb en als ik eters krijg en ik het wat luxer wil hebben breng ik nog een laag bechamelsaus aan. Dan gaat de hele handel 40 minuten in de oven op 180 graden en na het bakken laat ik hem nog 15 minuten staan voor ik hem aansnijd. 

Als ik over heb dan snijd ik de lasagne in stukken en verpak de stukken in bakpapier, daar weer een diepvrieszakje over (die kun je daarna opnieuw gebruiken) en zo heb ik een voorraadje van lekker en een gezond maaltje. 

En nu maar hopen dat mijn stamboektomaten goed groeien en veel tomaten opleveren. 








8 opmerkingen:

  1. Dat klinkt nu al lekker. En wat leuk dat je van die heerlijke en dure tomaten nu zelf nakomelingen kweekt. Wat zullen die heerlijk smaken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat je stamboektomaten beginnen te groeien! Dat wordt straks een tomatensaus die nóg lekkerder smaakt (al kan ik voorstellen dat je het misschien wel zonde vindt om ze in een saus te verwerken en ze liever puur eet).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zou heel leuk zijn als je straks lekkere tomaten kan plukken! Ik maak eigenlijk nooit lasagne met spinazie, wel altijd vegetarisch, meestal met gegrilde plakken aubergine en altijd met een laag bechamelsaus bovenop.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk dat de zaadjes het doen :-) Heerlijk zelf tomaten kweken en erg leuk. Positief bedoeld, je mag de kleintjes in de grond stoppen en alleen de blaadjes komen boven de aarde uit. Kijk anders even op Youtube. Veel plezier van je stamboek tomaten ;) Mmmm pastasaus, tomatensoep, lasagnasaus, allemaal lekker. Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een heerlijk verhaal over je stamboom tomaten Annemarie, geweldig dat ze er inmiddels al zo uitzien. Ze hebben het naar hun zin bij je. Vooral de bovenste foto daar kan je goed zin dat de blaadjes er krachtig en gezond uitzien. En bedankt ook voor je heerlijke tomatensaus en Lasagne recept. Dit zijn echt verrukkelijke gerechten die voor mij nooit vervelen.
    Succes met je Stamboek Plantage!!!

    Lieve groetjes,
    Josephine 🧡

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een leuk initiatief, Annemarie... Je moet er maar op komen, maar hoe gaaf is dit!
    En met je recept voor tomatensaus ben ik blij, ik zit altijd maar wat aan te rommelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is een leuk idee met de tomaat en je zult best tomaten krijgen maar…. Veel tomaten zijn tegenwoordig F1 hybriden.
    Dat betekent dat ze zijn veredeld, 2 tomaten zijn met elkaar gekruist om de beste eigenschappen van beiden in 1 tomaat te krijgen, en de slechtste eigenschappen mis te houden (bijv. Wel lekker zoet maar niet gevoelig voor meeldauw). Maar de zaden uit een F1 plant zijn niet zaadvast, erven niet de eigenschappen van de ouderplant maar van een van de grootouders, dus ook diens slechte eigenschappen. De kans is dus groot dat jouw tomaatjes straks niet op de tomaat die jij gegeten hebt lijkt.
    Ik hoop dat jij een zaadvaste tomaat had en je toch lekkere tomaten krijgt!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een goed idee om die lekkere tomaten te gaan kweken.Ik lees wel eens dat mensen met een kas in de moestuin overrijpe tomaten gewoon in ‘n hoekje van de kas gooien en daar ontkiemen dan later weer nieuwe tomaten plantjes.
    En je recept ga ik opslaan en uitproberen,lekker!
    Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen