vrijdag 10 mei 2024

RvdM: Asperges

Toen ik eind jaren 80 ging samenwonen met mijn lief stortte ik me op het koken. Hij kon het al erg goed, maar ik bleek het ook leuk te vinden. Niet dat ik thuis niet heb leren koken, dat zeker wel, maar dat was de gewone Hollandse pot. Aardappelen, groenten en een klein stukje vlees. 

Die Hollandse pot was best lekker, maar ik wilde anders eten, meer buitenlandse pot en probeerde dus wel eens wat uit. Asperges had ik ooit eens in een restaurant gegeten en dat was me toch lekker. Ik had iets gehoord over ham, ei en een saus erbij, maar dat was het wel zo'n beetje. Internet was er nog niet, maar gelukkig was er de Allerhande én ik had de groenteman op de Nieuwmarkt in hartje Amsterdam, waar wij toen vlak bij woonden. 

Die groenteman bestond uit twee groentemannen. Broers! Allebei al dik in de zestig, op klompen en met een blauwe kiel en grijze pet op. Ras Amsterdammers met een dito accent. De winkel bestond uit stellingen tegen de muur met kratten met groenten en aardappelen, in het midden hing een grote weegschaal aan het plafond en op de uitgesleten vloer stond tegen de muur een gammel kastje met een ouderwetse kassa. Als je met groot geld betaalde, dan kreeg je de briefjes wisselgeld niet uit de kassalade maar uit de zak van de blauwe kiel! 

Die groentemannen verkochten in het seizoen ook asperges en toen ik vroeg hoe ik die dingen nu klaar moest maken kreeg ik een hele verhandeling in plat Amsterdams. Kijk, je pakt hem bij zijn koppie en je schilt hem met een kaasschaaf helemaal rond en dan twee keer anders vreet je vellen. Ja, met een kaasschaaf want dat is veel beter dan die ondingen van dunschillers! Je brengt ze an de kook, met een klontje roomboter en een snufje zout en na 10 minuten draai je het gas uit en dan laat je ze nog effe staan in het hete water en dan afgieten en opdienen. 

Ik volgde het advies maar op en de aspergers waren heerlijk. Van sauzen maken had ik helemaal nog geen verstand dus ik knutselde daar een soort van eisalade bij. Hard gekookte eieren met snippers ham en wat mayonaise en een klein beetje kerrie en wat zout en peper. We hebben gesmuld samen en zo hebben we jarenlang op deze manier asperges gegeten. Mijn lief vond dat nog altijd lekker. 

Jaren later, we waren inmiddels verhuisd en de groentemannen waren gestopt met hun winkel, kwam ik erachter dat mijn versie bij lange na het oorspronkelijke recept niet haalde. En toen begon ik diverse varianten uit te proberen. 

Asperges zijn duur, maar ik haal ze tegenwoordig bij de groentekraam op het ieniemienie marktje op zaterdag hier in het dorp. Die hebben ze in verschillende prijsklasses. 

Een van de fijnste recepten is die met gerookte zalm, een gepocheerd ei en een basilicumsaus! Dit is een heerlijk recept en super simpel. 

Je kookt de asperges als boven omschreven. Ondertussen pocheer je per persoon 1 ei. Als je dat lastig vindt kun je er ook gewoon een zachtgekookt eitje bij doen. De saus maak je van 250 gram (voor 4 personen ongeveer) Griekse yoghurt, 5% vet. Die roer je los met wat kookvocht van de asperges tot je een saus krijgt naar gewenste dikte. Tot slot snipper je er wat verse basilicumblaadjes doorheen en brengt hem op smaak met peper en wat zout. De saus warm je verder niet op.

Giet de asperges af en verdeel deze over de borden, schik de plakken gerookte zalm er naast. Leg het gepocheerde/gekookte eitje op de voeten van de asperges en schenk wat saus over de asperges. Je kunt er nog wat gebakken krieltjes bij geven, maar stokbrood is ook heerlijk. Als je van een wijntje houdt dan is een glas witte Verdejo heerlijk. 

Wil je een etentje geven dan kun je nog een doperwtensoepje vooraf doen. Neem een zak diepvriesdoperwtjes en kook die in een liter groentebouillon gaar. Voeg er een gesneden prei of ui aan toe en als het gaar is pureer je het in de blender of met een staafmixer met wat verse peterselie en breng op smaak met peper en misschien nog wat zout. Een scheutje kook- of slagroom erdoor en je hebt een feestelijk voorgerecht. 

Als toetje haal ik bij zo'n aspergemaaltijd bij diezelfde groentekraam altijd verse aardbeien. Met slagroom of een bolletje ijs of gewoon alleen maar aardbeien. 

Eet smakelijk! 

Ik ben benieuwd welk recept Elizabeth en de anderen hebben! 


Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Foto: Arnaud Vos Groente en Fruit

6 opmerkingen:

 1. Ha, ook asperges bij het recept van de maand. Het kon haast niet uitblijven dat ze dubbel aan de beurt komen deze keer, ze zijn zo lekker en echt van dit seizoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk verhaal over de groentemannen... We aten vroeger thuis allemaal de Hollandse pot, denk ik.
  Maar er is zoveel mèer!
  Wij zijn helaas geen asperge liefhebbers, dus ik begin er maar niet meer aan. Maar dat toetje gaat er wel in hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je eerste sausje van mayo lijkt me eigenlijk erg lekker. Volgende week zullen we wel weer asperges halen en dan ga ik deze saus maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alleen je blogpost is al smakelijk om te lezen en dan moet ik nog aan het recept beginnen.Krijg het idee dat er in Brabant en Limburg toch anders tegen asperges aangekeken wordt omdat hier in de dorpen veel asperge kwekers zitten die ze ook terplekke verkopen in winkel of schuur aan huis.Ik ben flink eind in de 70 maar wij aten thuis ouders en 5 kinderen regelmatig asperges in het seizoen met gesmolten boter,eieren,achterham van de slager,en bij mijn schoonouders was het niet anders.Ben dit jaar 56 jaar getrouwd en we eten asperges nog altijd zo en koop ze nooit in de supermarkt,maar vers van het land en klasse A,laatste keer betaalde ik voor 2 kilo geschilde €24.00.en het is altijd weer smullen.Zie al jaren op menu kaarten van restaurants in seizoen asperges op allerlei manieren klaargemaakt en dat vind ik ook lekker.
  Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O, dat lijkt me heerlijk! Zo jammer dat die mannen van mij niet zo van asperges houden.

  BeantwoordenVerwijderen