vrijdag 13 september 2024

Tips & Tricks: No Phising!


Was ik toch bijna vergeten dat het vandaag de Tips & Tricksdag is voor september. Welke tip heb ik voor jullie vandaag? Ik moest er even over denken en toen las ik een blog van Gewoon lekker thuis die te maken kreeg met een phising mail waardoor ze zich per abuis op een abonnement abonneerde en daar veel  geld aan kwijt was. 

Woest wordt ik altijd van dit soort berichten en stel me dan de crimineel aan de andere kant van het internet voor die dit soort oplichterspraktijken doet en daar veel geld mee "verdient". In gedachten wens ik zo iemand dan drie of meer maanden ernstige prikjeuk toe aan zijn of haar anus. Soms wou ik dat ik die gave had om zo'n vloek uit te spreken en dat dat dan ook echt werkt. 

Dat kan ik natuurlijk niet - gelukkig maar - maar wel heb ik een tip om de kans te verkleinen dat je erin trapt. 

Wat je moet doen is namelijk op het emailadres klikken van degene die de mail naar je stuurt. Vaak zie je niet het hele mailadres maar bijvoorbeeld DHL staan en zie je een < teken maar dan met het puntje van de driehoek dat naar beneden wijst. Als je dat tekentje aanklikt zie je het hele mailadres en dat is vaak een heel raar adres en dan weet je dat je die mail meteen in de digitale prullenbak moet gooien. 

Ze zijn zo slim die gasten, want ze kunnen logo's kopiëren of heel goed namaken en het zijn tegenwoordig niet alleen mails dat er een pakje op je ligt te wachten, maar ik heb ook al mails gehad van een nep bol.com en een nep kruitvat dat ik iets gewonnen heb. Leuk denk je dan, maar aangezien ik nooit iets bij het kruitvat koop kon ik daar nooit iets gewonnen hebben en door even op het driehoekje te klikken zag ik dat het dus een oplichtersmail was. 

Laatst kreeg ik een mail van Ziggo dat mijn account onmiddellijk werd gesloten omdat ik niet betaald zou hebben. Dat was raar want dat had ik net die dag gedaan. Ik klikte het driehoekje aan en kreeg als adres: infogornudmds@hachettegames.com. Een oplichter dus. In de prullenmand ermee, maar voordat ik dat doe kun je, als je dat driehoekje hebt aangeklikt ook aangeven dat je dat mailadres wil blokkeren en dan kunnen ze jou vanuit dat adres niet meer bereiken. 

Bij deze mijn tip voor de maand september, ik hoop dat jullie er iets aan hebben en als je een oplichter bent en dit leest dan geldt mijn wens voor drie maanden jeuk op die bepaalde plek óók voor jou! En ga je schamen! 

Verkeersborden Plaatjes


Deze blog is tot stand gekomen naar aanleiding van de oproep van Elizabeth


9 opmerkingen:

  1. Dankjewel voor je tip over het driehoekje!!! Per dag krijg ik veel van die r.o.t.t.e mails.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een goede tip! Je vraagt je toch af hoe ze aan je emailadres komen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede tip. Elizabeth er schijnt een levendige handel te zijn in email adressen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Soms is het ook heel lastig, ik kreeg vorige week een van ING waar ik een rekening heb. Maar geen bericht in de bank app. Het e-mailadres bleek ing. COM te zijn ipv ING , NL.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gelukkig worden die mailtjes direct naar mijn spambox gestuurd, daardoor ben ik al gewaarschuwd voordat ik die mailtjes bekijk. Maar ze blijven verraderlijk echt lijken. Dus goede tip die je hier plaatst, zo worden er hopelijk weer een paar mensen bespaard van alle ellende die het gevolg kan zijn (deze tip kreeg ik ooit van mijn dochter, en ik weet dat ik daardoor meermalen links niet heb geopend, in mailtjes die er heeeel echt uitzagen).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een goede tip. Het is voor mij onbegrijpelijk dat mensen zo gewetenloos zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hele goede tip! Ja, waardeloze lui die dit soort streken hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit soort praktijken is al vele jaren bezig en alle waarschuwingen op TV,krant,internet en andere vele tips zijn blijkbaar nog steeds niet voldoende om mensen te waarschuwen.Ik klik helemaal NIKS aan en het gaat regelrecht de prullenbak in.Heb wel het idee dat sommige mensen uit nieuwsgierigheid handelen en zullen het nooit leren,nog niet na 1000 tips.
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik kan het helaas niet lezen.
    Je tekst heeft dezelfde kleur als de stipjes.
    En ik word er helaas helemaal tureluurs van.

    BeantwoordenVerwijderen