donderdag 24 februari 2022

Lesmateriaal!


Als je al bezig bent met het haken van een deken en als je al een sjaal op de breipennen hebt staan waarom zou je dan nog een ander breiwerkje op de pennen zetten? 

Nou eh, dat zit zo!

Begin januari schreef ik al dat als er weer cursussen georganiseerd zouden worden in de handwerkzaak in de Jordaan in Amsterdam, ik daar graag eentje van zou willen doen. Toen zaten we nog in lockdown en was er nog geen zicht op, maar een paar weken later toen er versoepelingen werden aangekondigd kreeg ik niet lang daarna een mailtje van De Afstap dat er diezelfde week cursussen online kwamen. 

En jawel hoor, later die week stonden ze online en ben ik er eens goed voor gaan zitten. Er was een workshop Top Downbreien en dat leek me wel wat, maar helaas kwamen de data mij niet goed uit. Sokken breien was ook een optie geweest, al heb ik dat al eens gedaan dus is dat niet echt nodig, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor de cursus Finishing Touch! 

De afwerking van je met liefde en plezier gebreide project is bepalend voor hoe blij je met het resultaat bent. Investeer dus eens in een cursus over de perfecte afwerking. Netjes in elkaar zetten, de geschikte opzet en afkanting kiezen en nog veel meer handigheidjes passeren de revue tijdens deze cursus. Waarschijnlijk zeg je achteraf: “Had ik dat maar eerder gedaan…”

Deze tekst staat er bij de uitleg van de cursus en dat leek me wel wat, want afwerken en het in elkaar zetten van een trui vind ik soms nog wel eens lastig. Ik zou daar graag wat meer in willen leren en ook hoop ik dat er continentaal breien aan bod komt. 

Ik heb breien geleerd op twee pennen en doe dat op een beetje gekke manier. De breipen in mijn rechterhand laat ik steeds los om de draad op te pakken. Nu boeit mij dit zelf niet, maar mijn handen zijn natuurlijk zeurpieten en gaan klagen als ik te lang brei. Continentaal breien schijnt makkelijker te gaan en beter voor je handen te zijn. Zeker op een rondbreinaald. 

Nu heb ik daar zelf al mee geoefend en een rechte steek lukt me, maar averecht niet. Ondanks filmpjes op Youtube krijg ik dat niet voor elkaar en nu hoop ik dat de brei juf me het voor kan doen. Dan beklijft het misschien wel. 

Maar goed voor deze cursus moet ik een breiwerkje meenemen, verschillende (rondbrei) naalden en wat garen in verschillende (lichte) kleuren. Dat laatste is geen probleem, maar mijn golvensjaal is geen breiwerk wat ik makkelijk kan doen met anderen erbij en dat heeft ook niet zoveel zin omdat je dat niet in elkaar hoeft te zetten. 

Daarom ben ik naar de Zeeman gegaan en heb daar 5 bolletjes roze supersoft gehaald, heb een patroon opgezocht van een truitje met raglan mouwen, want ook dat wil ik graag eens doen en zocht in de breibijbel een lief ajourpatroontje. Dat werd steek nummer 125, een klaverblaadje. 

Het is dus lesmateriaal, maar als hij goed lukt dan geef ik hem aan mijn nichtje voor haar dochter van 3, het zusje van Noan. 

Zaterdagmiddag om 16.00 uur is mijn eerste les en ik heb er zo'n zin in om daar op de vide van dat knusse winkeltje met andere vrouwen gezellig te zitten breien. Iets gezelligs in deze akelige tijd waarin er zomaar weer een oorlog woedt!

Misschien moet ik maar een mooi wolletje kopen zaterdag en opsturen naar meneer Poetin met de boodschap ga breien in plaats van oorlog voeren. 



6 opmerkingen:

  1. Wat gezellig dat je op les gaat :) Je steekt er altijd iets van op.
    Fijn dat het weer kan, samen met andere breien, niets zo gezellig als dat!
    Leuk dat het truitje al een bestemming heeft en ja, nog niet zo'n verkeerd idee, een breiwerkje voor Poetin en andere wereldleiders, dan zou de wereld er beslist anders uit zien. Alvast een fijne en gezellige eerste les.
    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Altijd leuk om een extra handwerkje erbij te hebben, zo kun je een beetje afwisselen.
    Mijn moeder breide vroeger met 2 pennen zonder haar hand van het breiwerk te halen; bij de omslag maakte ze alleen een beweging met haar wijsvinger. Ik kan dat niet hoor. Continentaal breien moet je echt leren, en ik vind het te lang duren om daar tempo in te krijgen.
    Ik ben benieuwd of het Soft garen mooi blijft. Ik heb de laatste tijd slechte ervaringen; het gaat zò pluizen... al tijdens het breien.
    Geniet van je les! Lijkt me heel leuk...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed idee extra handwerkje erbij. En je hebt gelijk breien is beter dan oorlog voeren

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fijn dat dat weer kan, veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk hé om weer naar zoiets 'gewoons' als een cursus toe te kunnen gaan!
    Wat brei je mooi regelmatig, dat wordt straks een heel lief truitje.
    Ik denk dat dit roze garen ook heel geschikt is voor Poetin: dan kan hij eens voelen wat 'zacht zijn' is en de kleur heeft vast een positieve invloed op zijn gedachten....

    BeantwoordenVerwijderen