vrijdag 13 oktober 2023

Spitsrecept Oktober!

Begin dit jaar at ik met een vriendin in een restaurant in Arnhem. Een restaurant met een groenten- en kruidenkas op de etage boven het restaurant waar ze dus hun eigen groenten en kruiden verbouwen. Dat beloofde veel goeds en vooral lekker eten. 

Mijn vriendin eet vegetarisch en aangezien ik inmiddels flexitariër ben eet ik meestal in haar bijzijn ook vegetarisch. Niet dat ze daar om vraagt, maar omdat juist omdat in zo'n restaurant de kans groot is dat de vegetarische gerechten uitdagend zijn en er dus eens wat anders op je bordje ligt. We kozen voor het gerecht:

Steak van spitskool | Spelt | Morieljes | Gerookte amandel | Bearnaise saus

En we werden niet teleurgesteld. Wat een heerlijk bordje eten. Na afloop probeerden wij de dame van de bediening te verleiden om ons het recept te geven. Ze ging het vragen aan de kok, maar die ging daar natuurlijk niet aan beginnen, wat logisch is. Helaas pindakaas. 


Creatie van de chef!


Toch liet het me niet los en dacht ik weet je wat, dan probeer ik het gewoon zelf. Ik ging los op google en spitte mijn kookboeken eens door en besloot het gewoon maar te proberen. 

Ik kocht een spitskool, gerookte amandelen en ging op zoek naar morieljes. Die waren er op dat moment niet en dus nam ik  gemengde paddenstoelen mee op de markt en een bosje peterselie. Spelt had ik ook niet, maar wel had ik nog wat parelcouscous en dat voldeed ook. 

Het gaat als volgt:

Snijd de spitskool in vier stukken. Spoel schoon onder de kraan en dep twee stukken droog met wat keukenpapier. Doe in een kommetje een beetje olijfolie met wat zout en flink peper, roer om en smeer de twee spitskoolstukken in met de olie. Verwarm de oven op 200 graden, leg de spitskool op een bakplaat en bedek ze met een stuk aluminiumfolie. Zet de kool in de oven voor 20 minuten. Verwijder na 20 minuten de folie en laat de kool nog 20 minuten in de oven. 

Snijd de andere twee stukken spitskool in repen en kook de kool in 10 minuten zacht. Giet af en pureer de kool met wat peterselie tot een gladde puree met de staafmixer. Maak de paddenstoelen schoon en bak ze met een teentje knoflook in een koekenpan tot ze zijn geslonken. Kook de parelcouscous (of de spelt als je die wel hebt) voor twee personen gaar. 

Maak dan de bearnaise saus. Daarvoor heb je nodig:

  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 eetlepels water
  • 1 sjalotje (of een stukje ui) gesnipperd 
  • gemalen verse peper
  • 2 eierdooiers
  • 100 gram boter
  • 1 flinke eetlepel gedroogde dragon
  • snufje zout
Doe de azijn, water, gesnipperde sjalotje, dragon en de peper in een steelpannetje, breng aan de kook en kook dit in gedurende 3 minuten. Laat even afkoelen. 

Voeg de eierdooiers toe en zet het vuur heel laag en klop dit door de basis. Voeg dan de boter in stukjes gesneden toe en klop dit door de saus. Pas op, zet het vuur op tijd uit, want de boel kan gaan schiften. 

Als de bearnaise klaar is leg dan laagje parelcouscous op twee borden, leg daar de geroosterde spitskool bovenop. Strijk de spitskoolpuree nu uit over de geroosterde spitskool en bestrooi met de verse peterselie en de gerookte amandelen. Schep de paddenstoelen er bij en schep wat bearnaisesaus naast de kool. 

Ik maakte dit gerecht voor mijn dochter en mijzelf en we dronken er een glas Pinot Grigio bij. Maar een spaatje kan natuurlijk ook prima. Dat had ik in het restaurant ook, want ik moest nog een flink stuk terug naar huis rijden.

Het was natuurlijk niet zo mooi als in het restaurant, maar de smaken kwamen goed in de buurt en we hebben heerlijk gegeten. Het is geen gerecht wat op het menu staat na een werkdag, want je moet best veel handelingen doen, maar is zeker geschikt voor een weekend of een vrije dag. 


Creatie van mij.






12 opmerkingen:

  1. Nou, wat leuk... Ik zie bij jou ook een recept!
    Spitskool eten we wel, maar nooit op de manier zoals in dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb je in het rijtje met links gezet, maar bedenk me nu ... 'wil je dat wel?'

      Verwijderen
    2. Hoi Elizabeth, ja hoor dat is prima!

      Verwijderen
  2. Dat is leuk, dit recept, is een keer spitskool anders.
    En het ziet er zeker net zo smakelijk uit als dat in het restaurant.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt goed en lekker, een recept om te onthouden :)
    Spitskool eten wij niet zo vaak, leuk om het zo weer eens op het menu te zetten. Groetjes Juffrouw Ooievaar

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou er komen nog genoeg gure herfst of winterdagen aan om dit spitskool recept te gaan proberen. Het lijkt me wel wat.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat geweldig Annemarie dat je dat helemaal aan het uitpluizen bent geweest. Spitskool is heerlijk en ik vind jouw gerecht er zeer smakelijk uit zien. En ook een
    volledig vegatarisch recept. Dat ga ik ook een keer maken maar dan toch met wat pittige kleine gehaktballetjes erbij!!! 🌼🌼🌼

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat knap dat je het recept na kon maken ik ga hem zeker bewaren. T lijkt me erg lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik mag graag spitskool eten. Vaak met andere groenten erbij en rijst of in een salade met wortel. Wat leuk dat je het recept deelt. Ik ga het zeker een keer proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat was een flinke uitdaging, fijn dat het gelukt is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat ben jij een doorzetter.
    Zo leuk om op deze manier met eten bezig te zijn.
    Het ziet er goed uit vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een bijzonder verhaal en wat speciaal dat het je gelukt is om een goede eigen versie te maken geïnspireerd op een recept van een topkok! Ik denk dat het heerlijk is!

    BeantwoordenVerwijderen