vrijdag 8 december 2023

Makkelijk Recept van de Maand (december)

Het is al weer tijd voor een recept van de maand en na het vorige recept was ik vast van plan om eens een duik te nemen in de kerstmenu's die hier door de jaren heen op tafel zijn verschenen, maar helaas daar is niets van gekomen. 

Mijn vader gaat erg hard achteruit en heeft steeds meer zorg nodig. Gelukkig heeft hij fantastische thuiszorgdames die twee keer per dag komen, maar er blijft nog steeds veel mantelzorg over. Dat doe ik graag voor hem en dat hoef ik niet alleen te doen, want samen met mijn broer en zus zijn we een goed team. 

Ik woon wel het dichtste bij en als hij dan, zoals gisteravond weer gevallen is, ruk ik uit om hem weer overeind te helpen. Het behoeft geen vermelding dat het een hartverscheurend gezicht is om je vader op de vloer aan te treffen. 

Hij kan nog wel genieten van lekker eten en dus kook ik de maaltjes voor hem die hij het lekkerste vindt. Witlof met ham en kaas en aardappelpuree, snijboontjes met een sudderlapje of een lekker stamppotje. 

Al met al een drukke tijd want tussen het mantelzorgen door moet er ook gewerkt worden. En als ik na een drukke en lange werkdag dan eindelijk thuiskom na een ellendig lange file, heb ik zelf ook geen zin meer om uitgebreid te koken. Vaak kook ik in het weekend en vries het in, voor mijn vader, maar ook voor mezelf, maar het gebeurt nog wel eens dat ik op mijn werk zit en denk, oh kak vergeten eten uit de vriezer te halen. 

In dat geval treedt plan B in werking. 

Men neme uit de voorraadkast:

  • 1 blik kalfsragout of champignonragout net wat er op voorraad is
  • een handje rijst
  • een of twee uien
  • een paar verdwaalde champignons die ook op moeten
  • wat roosjes broccoli die nog ergens in een hoekje van de groentenlade liggen of wat doperwtjes uit de vriezer of uit blik.
Kook de rijst gaar. Snipper en bak de uien bruin en voeg de champignons toe als je die hebt en breng op smaak met peper, zout en een snufje kerrie. Roer de ragout los met een scheutje melk of water in een pan of schaal en warm dit op in de magnetron of op het fornuis. Kook de broccoli of de doperwtjes. Schep de rijst op het bord. Doe daar wat ragout over en de gebakken uitjes. Serveer de groenten erbij en klaar is je snelle maaltijd. Misschien niet het allergezondste maaltje, maar wel erg lekker en een soort van comfortfood en dat kunnen we in deze donkere dagen voor kerst goed gebruiken, een beetje troost-eten!

Ik ben benieuwd welke recept Elizabeth heeft geplaatst en natuurlijk ook de andere dames!


Ragout Aanbiedingen en actuele prijzen vergelijken | Supermarkt scanner

10 opmerkingen:

  1. Nee, ik begrijp helemaal dat je geen tijd had om in kerstmenu's te duiken... Tjonge, wat een zorg voor je vader. En natuurlijk doe je het met alle liefde! Maar naaste je baan en je eigen verlies is het wel pittig...
    Eigenlijk ben ik best blij met dit recept! We hebben allemaal weleens van die situaties dat je denkt...
    Je kunt dan frites halen of naar de chinees, maar dit is ook wel heel handig en kun je ook met allerlei restjes groeten maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat verdrietig voor je vader dat hij steeds meer hulp nodig heeft, maar wat fijn dat zijn eigen kinderen er zijn voor hem!
    Heel begrijpelijk dat eten koken af en toe op de achtergrond raakt en ach, zo'n 'bij elkaar gezochte maaltijd' maken we vast allemaal wel eens en daar is niks mis mee 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar wel lekker dacht al wat veel nieuwe berichten maar het is recepten dag

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ach, je vadertje... Wat een zorgen hé. Wat lief dat je zo voor hem kookt. En wat een briljant simpel receptje lever je vandaag!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oei, zorgen om je vader, dat is zwaar! Natuurlijk zorg je graag voor hem, maar wat je zegt, het werk gaat ook door. Goed idee om dan een makkelijke en toch lekkere maaltijd achter de hand te hebben. Heel veel sterkte, ik hoop dat je vader wat op knapt. Groetjes Juffrouw Ooievaar

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Soms heb je plan B nodig, al is de reden verdrietig. Ik ben dol op ragout en je herinnert me er weer aan: gauw weer eens eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een makkelijk menu maken we allemaal op zijn tijd, dus dat is zeer welkom.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is niet niks om mantelzorger voor je vader te zijn,maar ik begrijp dat je het uit liefde doet voor hem.Wanneer er dagen zijn dat er nauwelijks tijd over blijft om te koken is het toch handig om te kunnen improviseren,en dat kan jij heel goed zó te lezen.Petje af!!!
    Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Kan me wel voorstellen hoe druk dat kan zijn en dan is een plan B een uitkomst. Petje af hoor voor mantelzorg.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vind je plan B een heel creatief receptje Annemarie, hou erg van ragout, net als jij kalfsvlees of champignon. Maar wat verdrietig dat je vader zo achteruit gaat, wat zal dat schrikken geweest zijn toen je vader was gevallen, ach gossie, inderdaad letterlijk hartverscheurend om je vader zo aan te treffen. Hopelijk heeft hij niets gebroken. Gelukkig dat de zorg een beetje verdeeld wordt met broer en zus. Wens je veel sterkte Annemarie * * *

    Lieve groetjes,
    Josephine

    BeantwoordenVerwijderen