zondag 28 april 2019

Tuinpraatje

Was het vanmorgen nog erg sombertjes, juist toen het huis en ik schoon waren en ik de tuin in wilde om de gister gekochte plantjes in de potten te zetten, brak de zon door. Wat een cadeautje!

Dacht ik gisteren nog dat ik 10 tray'tjes met 6 plantjes had gekocht, bleek vanmiddag dat ik niet goed had gekeken want er zaten in elke tray 10 plantjes. Dus had ik 100 plantjes te verwerken. Alleen maar leuk hoor.

Elk jaar maak ik met potten eenjarigen leuke hoekjes in de tuin. Althans ik vind het leuk! Zo is er in ons kleine tuintje altijd kleur en altijd wat te kijken. Soms zaai ik in februari zelf wat eenjarig spul en soms koop ik het gewoon en hou ik de aanbiedingen van de tuincentra en bouwmarkten in de gaten. Anders wordt het wel een dure hobby. Vorig jaar hadden we op zaterdag nog marktkoopman Wim met zijn planten. Die had elke week wel wat leuks in de aanbieding en zo ging het heel geleidelijk, maar helaas Wim is Weg.



Het is een vredig werkje, die plantjes poten en de potten zo schikken dat het hoekje naar mijn zin wordt en dat de kleuren goed tot hun recht komen. Terwijl ik zo bezig was vlogen pa en ma koolmees op en neer om steeds maar lekkere dingen voor hun kroost aan te dragen. Het vogelhuisje hangt aan de schuur en daaronder staat het bankje en daarnaast weer een heel oud bistrostoeltje (het valt zowat van ellende uit elkaar) maar met wat oude plankjes op de zitting doet het al jaren dienst als plantenstandaard. Als ik daar de potten neerzette, hoorde ik het gekwetter van de jonge vogels in het nest. Zo schattig!



Pa en ma waren niet bang voor me en waren hard aan het werk. Ik niet, ik deed het lekker op mijn gemakje. Ondertussen genieten van al het moois wat al bloeit of bijna bloeit. Er staan nog een heleboel tulpen hun best te doen en een ooievaarsbek brengt al kleur met hardroze bloemetjes.

De sieruien piepen nu boven de vaste planten uit en bij eentje zag ik een piepklein paars bloemetje open gaan. Ik heb ze dit najaar voor het eerst geplant en had de moed al opgegeven dat ze ook opkwamen tot ineens een paar weken geleden ze er ineens toch waren. Ik kan niet wachten tot ze echt bloeien.


Ook de sering doet weer zijn best. De grote, zware trossen met paarse pracht zijn nu helemaal open en geuren heerlijk. Alleen daarom al is het fijn om in de tuin te zijn.

Niet alle plantjes hebben al een plek gekregen want de lucht betrok en werd aardig donker. Er komt een bui. Buienradar bevestigde dat dus heb ik de boel maar opgeruimd. Van de week wel weer verder. Het is na het werk nu lekker lang licht en donderdag heb ik een dagje vrij gepland. Komt goed.

En dan ga ik nu een pannetje aspergesoep koken en nog lekker wat vlaggetjes omhaken. Zo lekker zo'n zondag!

1 opmerking: