maandag 22 februari 2021

Tuinpraatje

Wat een cadeautje was het weer dit weekend! Hoewel de tuin er in de sneeuw er ook prachtig uitzag vind ik een tuin in het zonnetje met de eerste toefjes groen ook wel weer leuk. 

Vrijdag een week geleden was ik lekker een dagje vrij en toen heb ik vast een voorproefje genomen op het nieuwe tuinseizoen. Ik had alle zakjes bloemenzaad verzameld en zaaibakjes gespaard. Die plastic bakjes van de druiven of van de sushi zijn prima bakjes om in te zaaien, want het zijn een soort van mini kasjes. 

Helaas had ik geen zaaigrond maar wel potgrond en gelukkig stond er nog een zakje met scherp zand in de schuur en daar maakte in een mengseltje van. Ik zaaide Afrikaantjes, petunia's, vlijtig liesjes, stokrozen en tomaten en ik deed een experiment met een paprika. 

Nu dik een week later is er al veel opgekomen alleen zijn de liesjes niet zo vlijtig, die laten zich nog niet zien, maar rustig aan we hebben de tijd. Dit jaar had ik tomatenzaadjes gekocht in plaats van plakjes tomaat op de aarde te leggen, hoewel dat ook goed ging. Nu heb ik dit gedaan met een stuk paprika. Toen ik laatst een paprika in stukjes had gesneden voor in het eten hield ik de kern over en dat ziet er eigenlijk prachtig uit met al die zaadjes zo keurig in het gelid. Ik had dit stompje met zaad bewaard in een plastic bakje en heb het vrijdag in een plastic potje met aarde gedaan. Aarde vochtig gemaakt en hup het plastic dekseltje erop. 

Op het blog van Moeskers Moestuin las ik dat paprika's erg langzaam kiemen dus ik verwachtte er niet zo veel van maar er piept toch al een pluimpje groen naar boven. 

Met al dat jonge grut op komst was het extra fijn om een rondje door het postzegeltje te maken. Daar is het nog een rommeltje omdat ik in het najaar de tuin niet echt opruim. Ik laat zoveel mogelijk liggen voor de vogels en de insecten zodat zij daar beschutting kunnen vinden. Die vogels maken daar dankbaar gebruik van en omdat al het vogelvoer in de sering boven de border hangt is het daar helemaal een rommel. Overal lege pindadoppen want je doet je best om lekker pindaslingers voor ze te rijgen, maar hun rommel opruimen ho maar. Een bezem erdoor is dus geen luxe. 

Ook moest de hortensia in de voortuin drastisch worden teruggesnoeid anders kunnen de buren straks hun eigen voordeur niet meer in. Dat ruimde lekker op. We hebben voldoende takken laten zitten waar al uitloop aan zit zodat we straks echt wel bloemen hebben. (hoop ik). 

Wat ook moest gebeuren is de vogelhuisjes schoonmaken, want er waren al diverse bezichtigingen geweest maar er moest nog opgeruimd worden. In elk huisje zat een nestje en zo schattig, in 1 nestje zaten nog de eitjes. Allemaal open gemaakt en helaas nog 1 eitje dat niet uitgekomen was. Zo mooi en zo broos! Toen we heel voorzichtig het nestje uit de kast haalden brak het helaas. 

1 klein verloren eitje!




En kijk daar zijn de sneeuwklokjes! Voorbode van de lente. Hierbij verklaren we het tuinseizoen 2021 voor geopend! 



4 opmerkingen:

  1. Heerlijk zo'n groen/tuin blogje, en vooral met dit zalige weer
    krijg je de kriebels helemaal. Leuk dat je al allerlei zaaigoed
    hebt voor bewerkt, altijd spannend als de zaadjes hun eigenwijze
    kopjes boven de aarde uitsteken, wel elke dag even met ze praten
    hoor Anemarie ;0) De vogeltjes hebben er inderdaad al zin in, bij
    ons zag ik dat er ook al hard gewerkt werd door een koolmeesje,
    zie hem in en uit vliegen en elkke keer dat tikken van het snaveltje
    om dat heerlijke zachte bedje samen te stellen. Wij maken de huisjes
    altijd laat in herfst al schoon. Ben benieuwd naar je paprika,
    of de zaadjes goed ontkiemen. En heerlijk hé weer overal de toeven
    sneeuwklokjes tegen te komen, bij ons in de tuin staan ook een
    aantal toeven, samen met de paarse crocussen prachtig!!!

    Geniet van de lenteachtige dagen......

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach wat een mooi tuinblogje ja dat kan niet missen hè met mooi weer gaan we masssal de tuin in ik ben ook even door de borders gegaan. En ja ik ga ook zaaien deze week leuk altijd spannend van wat er op komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, er is opeens zoveel te doen in de tuin! Zolang het koud en/of nat is dan lokt het niet erg. Heerlijk hè om alles weer naar je zin te maken...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk dat het weer tijd wordt voor de tuin en buiten zijn!

    BeantwoordenVerwijderen