zaterdag 25 april 2020

Tulpenfeest!

Omdat er hier in het dorp flink gewerkt wordt aan een belangrijke verkeersader staat de bloemenman die normaal gesproken op het plein bij de kerk staat nu al een aantal weken op het plein bij het grote winkelcentrum. Samen met de groentekraam en de kaaskar vormt hij bijna een markt!

Al die weken haal ik mijn wekelijkse bloemetje bij hem omdat hij én in de buitenlucht staat én een kleine ondernemer is die in deze crisistijd het moeilijker heeft dan de bloemenwinkel die van een keten is én hij heeft al weken mooie tulpen en rozen. Een pakket met 50 tulpen kost zo rond de 5 euro en voor dat bedrag heb je ook 20 rozen! 

Vannacht lag ik een uurtje wakker en als ik dan niet kan slapen dan ga ik aan leuke dingen denken want dat is gezelliger als piekeren en dus lag ik vannacht te bedenken wat ik voor lekkers bij de groenteman zou halen, in ieder geval aardbeien want die waren in de aanbieding had ik op Facebook gezien en lag ik ook te denken aan welke kleur tulpen ik zou kiezen. Ook bedacht ik dat ik wel een paar pakketjes extra kon nemen en dan wat van die bosjes kon uitdelen. Voor ik daaruit was was ik alweer vertrokken naar dromenland maar toen ik in de rij stond (keurig op 1,5 meter afstand) popte het plan weer op. 

Zo gingen dochter en ik naar huis met niet alleen een tas vol verse groente maar ook een doos met 8 bakken aardbeien, 20 rozen en 150 tulpen! Thuis zette ik alle tulpen in een emmer, want dat had de bloemenman geadviseerd en ging ik me eerst te buiten aan verse aardbeien en een boterham. 
Toen de honger gestild was verhuisde ik de oude tulpen naar de kliko, een spoor van tulpenblaadjes door het hele huis achterlatend en zette ik de vazen in een sopje om ze daarna te vullen met nieuwe tulpen. 

Daarna verdeelde ik de andere bosjes. Twee bossen tulpen en een doos aardbeien voor mijn vader en mijn buurvrouw bracht ik hetzelfde recept. Voor de overige buurtjes in ons rijtje deed ik een bosje tulpen met een briefje in een tasje en hing deze aan de voordeur en belde aan! In eerste instantie dachten sommige buren dat er belletje trek was gepleegd tot ze het tasje zagen. Dat leverde verraste gezichten en vaak een leuk gesprekje op. 

Tevreden ging ik naar huis om verder te gaan met mijn haakwerk, genietend van al die vrolijke tulpen. Inmiddels heb ik de rand met de waaier precies in het midden, maar dat levert wel wat gepuzzel op aan het begin en het einde van de toer en dat betekent soms dat ik toch weer een stuk moet uithalen. Dit deel van het patroon kost me behoorlijk wat hoofdbrekens maar we geven niet op! 

Vanavond tijdens het eten ging de bel! En daar stonden kennissen op de stoep (op 1,5 meter) met een bos tulpen. Haar man had gigantische bossen gratis van een tulpenboer gekregen en toen dachten ze, die gaan we verdelen en wij vielen in de prijzen! 

Het is hier met recht een tulpenfeest! 





2 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijk positief verhaal om te lezen! Helaas is er in ons dorp (en alle omliggende dorpen) geen markt, daarvoor moet je naar "de grote stad", toch zo'n 20 km verderop.
    Jammer, want ik zou heel graag elke week bloemen kopen bij een marktkoopman. Nu neem ik ze meestal mee bij de supermarkt (de wekelijkse markt in de grote stad kan ik nooit naar toe, omdat die is op een vaste werkdag van mij).

    Wat een leuk plan om zo de buren allemaal te verrassen, en leuk dat jij andersom net zo werd verrast! Geniet maar fijn van je huis vol bloemen, en je aardbeitjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel leuk! Dat je elke week bloemen koopt, dat je nu bloemen en aardbeien uitdeelde en dat je zelf verrast werd!
    Bij ons bij de supermarkt heb je ook tulpen waarbij een lokale kweker gesteund wordt, ook sympathiek. Wel duurder dan bij jou trouwens ;-)

    Wat is het lettertype van je blog vandaag klein!

    Groetjes,
    Akkelien

    BeantwoordenVerwijderen