maandag 31 januari 2022

Eerst snoeien en dan groeien (of bloeien)

Zo ik hoop dat jullie allemaal niet weggewaaid zijn door Corrie! Hier ging het aardig tekeer, maar zoals het er nu naar uitziet is er geen schade. 

Met zulke weersomstandigheden is het fijn om thuis te kunnen werken en de boel een beetje in de gaten te kunnen houden. Halverwege de ochtend ging ik koffie halen in de keuken en wierp een blik naar buiten, hé er mist een kliko! Dus ik als hoofd management afvalbeheer in dit huis, gauw mijn jas aangetrokken en op inspectie uit. 

Corrie had hem om de hoek geblazen en nu stond hij een beetje beteuterd tegen het huis te leunen. Ik heb hem maar even in de tuin gezet, net als zijn collega de restbak. Collega GFT mocht blijven staan want die zit bommetjevol met snoeiafval en is dus zwaar. Daar gaat Corrie niet zo snel mee aan de haal. 

Eigenlijk had ik gisteren enorm zin om een nieuw breiproject op te starten en aan de Golvensjaal te beginnen. Ik ben nog bezig met de Adriana sprei maar dat patroon ken ik uit mijn hoofd en dat is fijn haken voor de tv maar soms heb je zin in een project waar je je tanden in kunt zetten. Niet letterlijk natuurlijk, want dat is zonde van het garen. 

De Golvensjaal is een project waar ik echt voor moet gaan zitten, want ajourbreien kan ik wel, maar moet ik heel goed mijn aandacht bijhouden en dan is het fijn als je daar een middag voor kunt gaan zitten en er de tijd voor kunt nemen. 

Nu was het gisteren juist lekker weer en stond er een andere klus op het programma en die moest ik van mezelf eerst doen. De hortensia in de voortuin snoeien. Dat is elk jaar een enorme struik met veel bloemen en hij is zo groot dat ik regelmatig takken moet wegknippen anders kan de buurvrouw haar eigen voordeur niet meer in. 

Dus eerst snoeien en dan mag het breiwerk groeien was het motto van gisteren. En zo geschiedde. Het is altijd weer cru om de schaar in zo'n mooie plant te zetten, maar ik weet hoe hard hij groeit dus binnen een uurtje was de struik kort en de kliko vol en dat kwam dus goed uit. 

Snel naar binnen en hup aan de Golvensjaal. Met het restje van het babytruitje (mijn nichtje was er erg blij mee en zijn zusje van 3 vond het erg schattig) had ik al even een proeflapje gebreid zodat ik een idee had hoe het patroon zou gaan lopen en welk symbooltje welke steek is. 

Na het opzetten moest ik eerst 8 naalden recht breien en toen starten met het patroon. De eerste toer zat ik al direct fout en dat merkte ik pas nadat ik een averechte toer had terug gebreid en dus moest ik heel voorzichtig twee toeren terugsteken. Dat is nog niet zo makkelijk met het draadje mohair. 

De tweede poging met iedere keer goed tellen en gele briefjes op het patroon die aangaven waar ik was, is het toch gelukt! 



En nu ben ik verliefd en zou ik het liefst de hele dag willen breien! Het was er ook uitgelezen weer voor geweest met die storm buiten, maar helaas ik moest werken. Wel heb ik in de pauze in plaats van een ommetje een paar toertjes gebreid. Ik bloeide er helemaal van op!

Het is wel zaak om per toer goed te kijken wat ik moet doen en alles goed te tellen en ook moet ik goed opletten dat ik alle draadjes heb. Unicat garen is namelijk niet getwijnd en bestaat uit vier losse draadjes die een voor een telkens na verloop van tijd overgaan in een andere kleur en daarnaast brei je nog een draadje ajour mee. Dit is zeker geen breiwerk wat ik uit mijn hoofd kan doen als ik tv kijk. 

Het is dat er gekookt moet worden en dat er twee manden schoon wasgoed staan die weggewerkt moeten worden anders had ik direct de naalden weer opgepakt. Hoe doen jullie dat medeloggers? Hoeveel tijd besteed je of kun je besteden aan handwerken? 

4 losse draadjes en een draadje mohair!




6 opmerkingen:

  1. ja hier ook een boel woei zoals we hier zeggen gelukkig niks aan de hand.mooi om zo'n sjaal te gaan breien. Ik ben nu met granny's aan het stoeien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het heeft hier ook flink gebulderd, maar de schade lijkt hier mee te vallen (zelf hebben we in ieder geval geen schade). Ik moest lachen toen je schreef dat je Hoofd Management Afvalbeheer was; wat een schitterende functieomschrijving!
    Als je zo'n nieuw project op de pennen hebt gezet, heb je nergens anders meer zin in hé. Daar geef ik meestal gewoon aan toe (als er tenminste niks dringends is), ik weet dat het bij mij wat zakt als het nieuwtje eraf is 😉.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi patroon!
    hier viel de woei mee, wel veel nattigheid...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is me best nog mee gevallen de storm, voor het noorden zou
    het zwaar worden maar het viel best mee, we zijn wel wat gewend hier.
    De golvensjaal gaat een beauty worden, maar inderdaad je koppie moet
    je er wel bij houden. Je snoeiklusje was dus snel voltooid, altijd
    handig als je zo'n struik hebt die bloeit op 1 jarig hout, dan kan
    je hem gewoon snel en makkelijk kortwieken.
    Wat betreft de tijd die ik besteed aan creativiteit, dat is eigenlijk
    helemaal niet zoveel per dag, simpelweg omdat er zoveel andere dingen
    zijn die moeten gebeuren en een dag is snel voorbij.
    In het voorjaar en de zomer helemaal, dan besteed ik heel veel tijd
    aan mijn tuin en ook dan vliegt de tijd voorbij. Maar in ieder geval
    wel elke dag ben ik met iets creatiefs bezig, als dat niet zou kunnen
    dan krijg ik de kriebels.
    Succes met je sjaal.......

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben meteen helemaal verliefd op je breiwerk, Annemarie! Wat ziet dat er prachtig uit... Ik houd van ajourbreiwerk en dan ook nog eens in die prachtige tint garen.
    Maar wat ben je streng voor jezelf geweest voordat je er aan mocht beginnen. Hahaha, maar het is je wel gelukt met de voorgenomen karweitjes. Het kan maar weer beter gebeurd zijn.
    Ik vond het gisteren behoorlijk tekeer gaan. Maar het is bij ons vrij open en vlak en dan heeft de wind vrij spel. De takkenbossen waren in de sloot gewaaid. De groene container was omgewaaid en de rotte uiten liggen nu in de sloot:). Een pallet was van een stapel afgewaaid en lag op het pad...
    Tja, nou er zijn ergere dingen...
    Ik ben aardig wat uurtjes creatief bezig moet ik zeggen. Maar dat kan omdat ik geen baan buitenshuis meer heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier viel het uiteindelijk best mee met de storm. Ik ben nog op de fiets naar m'n ouders geweest. Al moest ik op de terugreis wel goed opletten dat ik niet in de sloot zou waaien...
    Ik haak en/of brei iedere dag, maar vooral 's avonds, voor de tv :-) Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen